Opt noi mituri despre Covid-19: de unde vin, pe ce se bazează, de ce le cred oamenii

23 Oct 2020
Opt noi mituri despre Covid-19: de unde vin, pe ce se bazează, de ce le cred oamenii

Imediat după izbucnirea pandemiei de coronavirus, Internetul a fost invadat de știri false alarmiste și de pseudo-cercetări științifice. Unii au renunțat să mai comande mâncare chinezească, alții au încercat să se dezinfecteze pe mâini cu clor și alte substanțe de igienă a casei… Din martie 2020, de când lumea s-a închis și a încercat să se protejeze, au fost mai multe valuri de știri false și mituri despre boala globală.

Scientific American a mai identificat opt mituri și a încercat să le demonteze:

1. Virusul a fost fabricat în laboratoarele din China
Covid-19 își are originea în provincia Wuhan din China și asta i-a făcut pe președintele Trump și pe alții să afirme că virusul a fost produs ca armă biologică.

De ce este fals: 
Agențiile americane de informații au negat această posibilitate. China a invitat cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la discuții despre acest aspect.

De ce crede lumea:
Oamenii au nevoie de un țap ispășitor când li se întâmplă ceva rău. Uneori se poate ca un agent patogen să scape dintr-un laborator, dar nu este cazul aici.

2. Covid-19 nu este mai rău decât gripa
Această boală are unele simptome asemănătoare cu cele ale gripei. Tot Trump a fost liderul care a minimizat periculozitatea acestui virus.

De ce este fals: 
Epidemiologii au apreciat că rata mortalității în cazul Covid-19 este mult mai mare decât cea din cazul gripei. Multă lume are imunitate parțială la gripă, datorită vaccinării.

De ce crede lumea:
Mai mulți șefi de state și lideri de opinie tot spun acest lucru. Ei adaugă și că cifrele privind infectările și morțile sunt exagerate. De fapt, este probabil ca aceste cifre să fie în realitate mult mai mari.

CONTINUAREA ARTICOLULUI, AICI

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră