OMS: Din anul 2000, aproximativ 17 milioane de vieţi au fost salvate pentru că s-au vaccinat contra pojarului

13 Noi 2015
OMS: Din anul 2000, aproximativ 17 milioane de vieţi au fost salvate pentru că s-au vaccinat contra pojarului
 Potrivit ultimelor date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din anul 2000, cu ajutorul vaccinării contra rujeolei (pojar) au fost salvate 17,1 milioane de vieţi. Totuşi, în ultimii ani, se înregistrează o stagnare a numărului persoanelor care se vaccinează. Între 2000 şi 2011, cazurile de rujeolă au scăzut de la 546.800 la 114.900, datorită vaccinării. O dinamică salvatoare în principal la nivelul populaţiei de copii. Astfel, în aceşti ani, 2 miliarde de copii au fost imunizaţi.

Anul trecut, 26 de ţări şi-au intensificat programele de vaccinare. Totuşi, dacă rata de vaccinare a crescut de la 72% la 85% între 2000 şi 2010, ea bate pasul pe loc de aproximativ 4 ani. La nivel global, 9 copii din 10 au primit prima doză de vaccin, dar numai jumătate dintre ei au beneficiat de a doua doză, care este obligatorie pentru o imunizare completă. “Nu ne putem permite să lăsăm garda jos”, a declarat doctorul Jean-Marie Okwo-Bele, directorul departamentului vaccinare, vaccinuri şi produse biologice din cadrul OMS. Acesta consideră că obiectivul eradicării totale a rujeolei nu poate fi atins dacă aceste campanii de vaccinare nu îi vizează în mod direct pe copii.

Vaccinarea împotriva rujeolei este singura metodă eficientă de prevenire a rujeolei De obicei, se administrează un vaccin triplu (vaccinul ROR - rujeolă, oreion, rubeolă - , care conferă protecţie la rujeolă, oreion (parotidita epidemică) şi rubeolă.

 Erupţie şi febră mare

Rujeola este o infecţie foarte contgioasă, provocată de virusul rujeolic. Această infecţie se transmite de la persoana cu rujeolă, atunci când aceasta tuşeşte, strănută sau chiar vorbeşte. Primele simptome ale infecţiei apar după 8-12 zile de la contaminarea cu virusul rujeolic. Infecţia debutează cu febră mare, senzaţie de gât uscat, tuse şi strănut în rafale, secreţii nazale, inflamarea ganglionilor latero-cervicali, diaree, scăderea poftei de mâncare, oboseală. Spre sfârşitul acestei perioade apare o erupţie pe mucoasa bucală, sub forma unor puncte roşii, care au un centru mic, gri, numit semnul Koplik.

După aproape 18 ore această erupţie dispare, locul ei fiind luat de erupţia specifică rujeolei, pe faţă şi în spatele urechilor, asociată cu febră până la 40 de grade Celsius, care scade treptat, şi cu prurit.

Principalele complicaţii ale rujeolei netratate sunt otita medie, pneumonia, encefalita acută, panencefalita sclerozantă acută etc.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră