OMS: folosiți cât mai mult măștile de protecție

04 Apr 2020 | scris de A.A.
OMS: folosiți cât mai mult măștile de protecție

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri  că recomandă utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus, informează Reuters. 

Practic, OMS recunoaște că a greșit când a recoamndat ca oamenii să nu folosească măștile.

Un înalt responsabil OMS a declarat presei că transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume şi ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.

Principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tuşesc, strănută, îşi suflă nasul şi contaminează suprafeţe şi alte persoane.

"Trebuie să rezervăm măştile medicale şi chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măşti care protejează căile respiratorii şi gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător şi spre alţii nu este o idee rea în sine", a spus medicul Mike Ryan, expert OMS în situaţii de urgenţă, în cursul unei conferinţe de presă.

În SUA, Anthony Fauci, medic şi director al Institutului naţional pentru bolile alergice şi infecţioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a declarat vineri că americanii ar trebui să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.

În Franţa, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătăţii, a apreciat la rândul său că "noţiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată", subliniind totuşi că aceste măşti nu înlocuiesc "gesturile bariere" care sunt spălarea frecventă a mâinilor şi distanţarea socială.

O poziţie împărtăşită de Mike Ryan de la OMS, care a recunoscut existenţa unei dezbateri "foarte importante şi sănătoase" asupra generalizării purtării măştilor.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră