OMS: Cancerele pediatrice au crescut cu 13% în 20 de ani. Cele mai frecvente: leucemia, tumorile sistemului nervos și limfoamele

12 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Cancerele pediatrice au crescut cu 13% în 20 de ani. Cele mai frecvente: leucemia, tumorile sistemului nervos și limfoamele

În 20 de ani, frecvența cancerului la copii a crescut cu 13%, cele mai răspândite fiind leucemia, tumorile sistemului nervos central și limfoamele, avertizează OMS, într-un studiu publicat miercuri.    

Această creștere ar fi legată de o mai bună depistarea bolii, dar și de factorii de mediu, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Frecvența cancerelor la copii a fost cu 13% mai mare în anii 2000 comparativ cu anii 1980. Este concluzia unui studiu al OMS, publicat miercuri, care pune această creștere pe seama unei mai bune modalități de depistare a cancerelor, dar și pe factorii de mediu. Între 2001 și 2010, incidența cancerelor la copiii sub vârsta de 14 ani a fost de 140 de cazuri la un milion de copii, anual, evidențiază acest studiu internațional, coordonat de Centrul internațional pentru cercetarea cancerului (CIRC), agenție specializată a OMS. 

Leucemia
Cancerul cel mai răspândit la această categorie de vârstă este leucemia (aproape o treime din cazuri), urmată de tumori ale sistemului nervos central (20%) și limfoamele, precizează studiul, care a analizat aproximativ 300.000 de cazuri diagnosticate în 62 de țări. Parte din această creștere poate fi provocată de o detectare mai bună sau în faze incipiente a acestor cancere, subliniază CIRC, fără a preciza proporțiile. Dar creșterea incidenței cancerelor pediatrice ar putea fi, de asemenea, influențată de factori exteriori, cum sunt infecțiile sau anumiți factori poluanți, prezenți în mediu, adaugă CIRC. 

Adolescenți

La adolescenți (15-19 ani), frecvența cancerelor este estimată la 185 de cazuri la un milion de persoane, în fiecare an, adaugă studiul, publicat în revista britanică The Lancet Oncology. Limfomul este cel mai frecvent (23%), urmat de carcinoame și melanoame (cancere ale pielii, 21%). Cancerul este o cauză de decese la copii și adolescenți, comparativ cu o frecvența mai rară înainte de 20 de ani, subliniază Christopher Wild, directorul CIRC. Acesta speră că datele furnizate de acest studiu vor ajuta la sensibilizarea, mai buna înțelegere și mai buna combatere a bolii, un domeniu al sănătății neglijat în cazul copiilor. Aceste cifre sunt probabil subestimate, în special în țările sărace, din cauza sub raportării cazurilor de cancer și lipsei de echipament de diagnostic, subliniază CIRC.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră