Oboseala: Un simptom aparent banal, în spatele căruia pot fi multe boli grave

30 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Oboseala: Un simptom aparent banal, în spatele căruia pot fi multe boli grave


Consultul medical
În general, oboseală are o cauză uşor de identificat şi un remediu eficient. Totuşi, se impune consultul medical dacă oboseala apare brusc, se prelungeşte mult timp, nu este legată de lipsa somnului sau de o boală deja cunoscută, dacă este asociată cu simptome cum sunt pierderea în greutate, a poftei de mâncare, febră etc.

Oboseala cronică este un sindrom care se caracterizează printr-o afectare mai profundă, de durată. Sindromul de oboseală cronică se defineşte printr-o stare de extenuare severă, care împiedică efectuarea activităţilor normale, zilnice, obişnuite. Pacienţii o descriu ca pe o stare de moleşeală constantă şi persistentă. Rezultatul: reducerea capacităţilor fizice şi psihice. Oboseala cronică are consecinţe asupra stării emoţionale şi asupra stării psihologice a persoanei afectate. Trebuie reţinut că somnolenţa nu este acelaşi lucru cu oboseala, deşi în ambele cazuri se manifestă o poftă continuă de a dormi.

Cauze
Cauzele oboselii sunt foarte numeroase şi diferite. Printre cele mai frecvente sunt: ritmul de viaţă, lipsa somnului, consumul de alcool, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, depresia, anxietatea, stresul, tulburări ale somnului (insomnii, apneea, munca de noapte, decalajul de fus orar), infecţiile virale şi bacteriene, bolile endocrine (hiper şi hipotiroidia), sarcina, boli neurologice (scleroza în plăci), cancerele şi tratamentele acestora, în special chimioterapia, obezitatea, diabetul zaharat tip 1 şi 2, problemele cardiace, anemia, bolile inflamatorii, hepatitele sau procesul normal de îmbătrânire. Dar oricare ar fi originea, oboseala reprezintă un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat, motiv pentru care este indicat consultul medical în cel mai scurt timp.

Consecinţe
Oboseala afectează în mod considerabil calitatea vieţii: limitează activităţile efectuate zilnic, se poate asocia cu deprimarea sau depresia, poate fi responsabilă de probleme grave, cum ar fi accidente, căderi, fracturi etc., cu alterarea funcţiilor intelectuale şi cognitive. Medicii ne avertizează că, dacă nu este tratată, oboseala poate genera o stare de epuizare fizică şi psihică

Soluţii
Stabilirea cauzei şi tratarea acesteia reprezintă cea mai bună soluţie de rezolvare a acestei probleme. Pentru aceasta, avem şi soluţii naturale care s-au dovedit eficiente. De exemplu, alimentaţia echilibrată, bogată în: vitamina C (kivi, citrice, brocoli, ardei, coacăze negre etc. ), antioxidanţi (legume, carne de curcan şi porc etc.), vitaminele E şi B (crustacee, somon etc.), magneziu (leguminoase, oleaginoase etc.), fier (ficat de vacă, creveţi etc.). O soluţie eficientă o reprezintă produsele stupului şi uleiurile esenţiale, în special cel de mentă şi cel de molid.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră