Te simţi obosit tot timpul? Iată ce se poate ascunde în spatele acestui simptom

18 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Te simţi obosit tot timpul? Iată ce se poate ascunde în spatele acestui simptom


Totuşi, există şi oameni care se vaită de o oboseală permanentă. Studiile arată că 2% din populaţia adultă suferă chiar de oboseală cronică. Nu este vorba despre o maladie în sine, ci despre un semnal pentru alte posibile afecţiuni.
O stare de extenuare aproape permanentă poate indica prezenţa unei afecţiuni grave, precum diabetul zaharat sau o carenţă de vitamine şi minerale, scrie sfatulmedicului.ro.
Alte suferinţe care pot fi semnalate de starea persistentă de oboseală sunt:
- anemia;
- depresia;
- tulburarea de anxietate;
- hipertiroidismul şi hipotiroidismul;
- afecţiunile hepatice;
- rinita alergică;
- fibromialgia (afecţiune similară sindromului oboselii cronice);
- alergiile alimentare;
- cardiopatia ischemică;
- artrita reumatoidă;
- apneea în somn
Ce este de făcut, dacă starea de epuizare durează mai bine de o săptămână? Imediat o vizită la medic, care te va întreba ce simptome mai prezinţi, în afara oboselii, şi îşi va da seama, susţinut şi de nişte analize medicale, de ce diagnostic trebuie să pună.

Afectiunile ficatului şi anemia, de exemplu, sunt caracterizate de o stare de epuizare permanentă şi o rezistenţă scăzută la efort.
Dacă, de exemplu, abia respiri când urci un etaj, problema este cel mai sigur la ficat sau o anemie.
O ecografie abdominală şi analize de sânge vor da diagnosticul exact.
Dacă oboseala este însoţită şi de sete excesivă, urinare frecventă, foame, pierdere în greutate, iritabilitate, infecţi vaginale fungice şi vedere înceţoşată, ai putea suferi de diabet zaharat.
Un test simplu va stabili acest lucru.
Dacă suferi de depresie, analizele de sânge îţi vor ieşi fără îndoială normale. În schimb, te lupţi cu tot felul de gânduri negre, senzaţia de gol sufletesc şi sentimente de tristeţe sau nelinişte inexplicabile.
Dereglarea glandei tiroide este o altă maladie importantă, caracterizată prin oboseală accentuată, creşterea sau scăderea inexplicabilă în greutate, precum şi stări de anxietate, senzaţia permanentă de cald sau palpitaţii.
Se recomandă dozări de hormoni hipofizari şi tiroidieni (TSH, T3, T4), care vor determina tipul de dereglare tiroidiană de care suferi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră