O bacterie rezistentă la 26 de antibiotice a ucis o femeie din SUA!

14 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
O bacterie rezistentă la 26 de antibiotice a ucis o femeie din SUA!

O femeie în vârstă de 70 de ani din SUA s-a infectat cu o bacterie rezistentă la aproape la toate antibioticele existente, au anunțat recent Centrele americane pentru controlul și prevenția bolilor (CDC).  Femeia a decedat în septembrie anul trecut. Acum, specialiștii din domeniul sănătății se tem de răspândirea unor agenți patogeni mutanți, transmite Francetv info.

Femeia locuia în Nevada și a decedat în urma unui șoc septic. Ea era infectată cu bacteria Klebsiella pneumoniae (bacilul Friedlander), izolată într-o rană, în luna august, au precizat CDC pe site lor. Este o bacterie rară, din familia carbapenem-rezistentă Enterobacteriaceae (CRE),  bacterii rezistente la aproape toate medicamentele antimicrobine existente pe piață. Totuși, testele au arătat că ea nu avea gena mcr-1 care mărește rezistența la colistină, un vechi antibiotic, singurul capabil să lupte contra CRE. Dar mai îngrijorător este că aceste bacterii CRE, dotate cu această genă, au capacitatea de a transmite și altor bacterii formidabila rezistență la antibiotice.    

O bacterie de acest tip a fost depistată, pentru prima dată în SUA, în mai 2016, la o femeie în vârstă de 49 de ani, care, totușim a supraviețuit, datorită reacției la medicația administrată.

În privința pacientei din Nevada, aparent ea s-a infectat în India, unde s-a tratat o lungă perioadă pentru o fractură la picior. India se confruntă cu mai multe cazuri de infecții rezistente comparativ cu SUA, în principal din cauza calității apei și a condițiilor sanitare, în general, ceea ce obligă populația să consume cantități mari de antibiotice pentru a face față infecțiilor, în special de natură digestivă.

Cazul femeii din Nevada a amplificat temerile referitoare la scăderea și chiar pierderea eficienței antibioticelor și că infecții, care astăzi sunt benigne, să devină rapid extrem de periculoase.

Bacteria Klebsiella pneumoniae este considerată aproape de toată comunitatea specialiștilor, inclusiv de OMS, ca fiind o amenințare urgentă pentru sănătatea omului, subliniază într-un comunicat profesorul Nick Thomson, directorul pentru grupul de genomică bacteriană din cadrul Welcome Trust Sanger Institute din Regatul Unit, ca reacție la cazul semnalat în SUA.

Rata de deces prin această bacterie este între 40%-50%.

Prof. Thomson este de părere că frecvența mare a călătoriilor internaționale și calitatea inferioară a tratamentelor medicale din unele țări au înlesnit răspândirea acestui agent patogen în SUA.

OMS a avertizat că fenomenul de rezistență la antibiotice reprezintă un imens pericol și că, dacă nu se va face nimic, planeta se îndreaptă spre o eră post-antibiotice, în care infecțiile curente vor reuși din nou să ne ucidă. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră