Premieră europeană la Tg. Mureș: Procedură prin care neurochirurgul poate proteja centri vitali din creier

11 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră europeană la Tg. Mureș: Procedură prin care neurochirurgul poate proteja centri vitali din creier


''Este o conexiune între sistemul de neuronavigație, un computer în care neurochirurgul își pregătește în mod virtual, preoperator, toți timpii intervenției chirurgicale, deci joncțiunea dintre acest computer și microscopul operator. Premiera constă în trimiterea acestor imagini direct în ocularele microscopului astfel încât neurochirurgul știe în orice moment unde sunt limitele procesului patologic a unei tumori cerebrale, care sunt structurile vitale ale creierului care trebuie protejate în timpul intervenției chirurgicale. Acest sistem novator asigură o rezectabilitate cât mai bună a procesului patologic în condiții de siguranță deosebită pentru pacient'', explică dr. Bălașa.

Intervenția durează între trei și zece ore și este posibilă abordarea tumorilor indiferent de dimensiuni: voluminoase (5-6 centrimentri), malformație vasculară de 2 cm, tumoră infiltrativă (3-4 cm), în condiții de maximă siguranță pentru pacient și precizie a actului chirurgical.

''Au fost operați cinci pacienți și toți se află în condiție clinică biologică perfectă, fără niciun fel de complicații, patru au fost externați deja și unul mai este internat, fiind operat la sfârșitul săptămânii trecute, precizează dr. Bălașa.
Potrivit dr. Bălașa, în afara microscopului aflat în doare, mai este necesar sistemul de neuronavigație modern pe care o companie l-a pus la dispoziție doar pentru o săptămână. Noi avem unul din 1996, are 20 de ani, este depășit din toate punctele de vedere, putem face lucruri importante, însă e nevoie de o investiție substanțială'', subliniază dr. Bălașa.

Dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureș, menționează că microscopul performant deținut de Secția de Neurochirurgie a costat 420.000 de euro și că achiziționarea sistemului de neuronavigație modern ar putea fi inclusă în strategia anuală pentru anul 2017.

''Cunoscând această tehnologie am putea să antrenăm și alți neurochirurgi din alte centre să folosească această tehnologie realmente avangardistă pe piața medicală, în neurochirurgie în special. Acest sistem de injecție de imagine, denumit CaptiView, implementat de firma Leica în urmă cu 6 luni a fost folosit pentru prima dată la New York, la unul dintre cele mai importante spitale din lume și iată că Leica ne-a ales ca prim partener european căruia i-a furnizat acest sistem de injecție de imagine. Deci este o premieră nu numai în România, dar cu acest sistem de injecție de imagine este o premieră europeană realmente, mai spune dr. Adrian Bălașa.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră