Mușcătura căpușei Lone Star provoacă alergie la carne!

23 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Mușcătura căpușei Lone Star provoacă alergie la carne!

Prurit (mâncărimi), crampe abdominale, dificultăți de respirație. Mușcătura de căpușă poate provoca o gravă alergie la carne,uneori, cu consecințe fatale. Căpușa Amblyomma americanum (botezată Lone Star, sau căpușa cu stea) trăiește în sud-estul Statelor Unite, dar ea a fost depistată și în restul țării, unde au fost identificate sute de cazuri, în 2016, scrie Wired, sâmbătă, 17 iunie, transmite franceinfo. 

Această căpușă este capabilă să reprogrameze sistemul imunitar al omului, în sensul respingerii și cea mai mică bucată de carne, subliniază Slate. Mai precis vorbim despre o bucată de carne de mamifer (vacă, miel, porc), care conține o moleculă numită galactoza-alfa-1, 3-galactoză, cunoscute sub numele alpha-gal. Aceasta este o moleculă care este injectată în momentul mușcăturii de capușă Lone star. Corpul omului identifică alpha-gal ca pe un element străin și păstrează în memorie această amenințare, explică Allo Docteurs.

Potrivit opiniei a doi cercetători americani de la Universitatea din Virginia, Platts Mills și Scott Commins , 80% dintre persoanele alergice la carne erau mușcate de această căpușă. Deja căpușa cu stea a fost depistată în sud-estul SUA, dar și în Minnesota, New Hampshire, Connecticut, Long Island.

Deocamdată, în Europa, nu a fost înregistrat niciun caz. Totuși, în 2013, un studiu suedez sugerea că același tip de alergie ar putea fi provocat de mușcătura unei alte căpușe, prezentă pe continent: Ixodes ricinus, care, și ea, ar secreta alpha-gal.   

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră