Ministrul Sănătății: ”Suntem depășiți” în privința capacității de a prelua pacienții arși! Avem doar 11 saloane la standarde europene!

20 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Sănătății: ”Suntem depășiți” în privința capacității de a prelua pacienții arși! Avem doar 11 saloane la standarde europene!

În prezent, la preluarea pacienților arși ”suntem depășiți”, spune ministrul Florian Bodog, în condițiile în care în România sunt doar 11 saloane la standarde europene, la Spitalele pentru Arși și Floreasca din București

"Situația reală în momentul de față este că suntem depășiți în ceea ce privește capacitatea de a prelua pacienții arși. În foarte multe centre, în spitale județene de fapt, capacitatea este extrem de redusă. Ce am făcut eu de când sunt în minister pentru acest lucru: am demarat procedura de achiziție pentru a dota centrul de la Iași. Centrul de la Iași este funcțional, doar că nu au aparatură. Bine, este și o chestiune de management local, ei ar putea să utilizeze aparatura deja existentă, dar, mă rog, cum se obișnuiește, încearcă să îmi forțeze mie mâna. Eu mă grăbesc cât pot de repede, comisiile lucrează și se vor achiziționa pe Banca Mondială toate echipamentele pentru Centrul de arși de la Iași. În același timp, la Timișoara există două sau trei boxe de arși, care nu sunt dotate, însă tot pe acest program al Băncii Mondiale am obținut acordul să finanțăm total dotarea celor două sau trei boxe, iar în paralel am dat drumul la procedura pentru a face studiile de fezabilitate și pentru a face centre de arși", a explicat, miercuri ministrul Florian Bodog.

În prezent, sunt funcționale, la standarde europene 11 saloane pentru pacienții arși. Este vorba de cinci saloane la Spitalul pentru Arși și șase, la Spitalul de Urgență Floreasca. Sunt saloane individuale, cu dotări speciale, de nivel european, puse la punct după drama de la Colective. Dar oricât ar fi de dotate și comparabile cu cele din alte țări europene, ele sunt total insuficiente. De altfel, și prof. dr. Ioan Lascăr, șeful Cinicii chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă de la Spitalul Floreasca, și dr. Adrian Stănculea, șeful Secției de anestezie terapie intensivă de la Spitalul pentru Arși, au aceeași opinie: În România ar trebui ca, în fiecare regiune geografică, să funcționeze un centru destinat acestei categorii de pacienți, în așa fel încât să poată fi transportați în cel mai scurt timp într-un centru specializat. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră