Medicii de familie, imuni la acţiunile totalitare ale CNAS şi decişi să nu semneze contractul-cadru

22 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Medicii de familie, imuni la acţiunile totalitare ale CNAS şi decişi să nu semneze  contractul-cadru

Presiuni

Potrivit medicilor de familie, CNAS are obligaţia, asumată prin contract, de a face plăţile pentru facturile depuse la începutul lunii pâna la data de 20 a lunii curente. Aceste sume sunt necesare cabinetelor noastre pentru plata la termen a taxelor și impozitelor către stat, precum și a salariilor angajaților noștri, explică medicii de familie.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) avertizează că, în această lună, CNAS a decis, fără să ofere o justificare partenerilor contractuali, ignorând contractul semnat și propria legislaţie, să nu plătească la termen, ci să amâne plăţile la o dată ulterioară, încă neprecizată. Cu alte cuvinte, un contract valid, în derulare, este ignorat de o instituţie a statului. Nu ar fi prima dată şi în mod cert, nu va fi ultima. Ceea ce este nou e că acest lucru se petrece cu 10 zile înainte de intrarea în vigoare a noului contract, ca o măsură suplimentară de presiune asupra medicilor de familie. Tot „întâmplător” este convocată astăzi şi o şedinţă cu preşedinţii caselor judeţene. Nu ştim care este mobilul acestei convocări, dar putem presupune că are legătură cu implementarea noului contract-cadru și cu procedurile de contractare cu furnizorii de servicii medicale din România. De asemenea, presupunem că se stabilește o strategie de intimidare a medicilor de familie, prin metodele deja cunoscute: telefoane către medici, trimiterea echipelor de control pe teren, denigrarea în presă a medicilor de familie".

Medicii de familie consideră că, firesc, ar fi fost ca, în semn de respect faţă de partenerii de contract, ar fi fost simplu pentru CNAS să ne comunice motivul întârzierii plăţilor. Dar CNAS a procedat, la fel ca şi în alte dăţi, cu o totală lipsă de transparenţă, pentru a ascunde incompetenţa şi abuzul.

Ca şi în cazul defectelor SIUI, abia când medicii de familie au ameninţat cu acţiune în instanţă, CNAS a început să anunţe problemele importante, e adevărat rar şi fără a rezolva ceva.

SNMF şi FNPMF  spun că" nu se mai lasă intimidate prin astfel de acțiuni de sorginte totalitară" și că "îşi rezervă dreptul de a utiliza toate căile legale pentru a sancţiona comportamentul abuziv al CNAS, ignorarea legislaţiei, încălcarea contractelor şi lipsa de respect faţă de partenerii de contract".

Aşadar, medicii de familie sunt deciși să nu semneze contractul, un contract pe care CNAS e prima care nu îl respectă!

Ce zice "Casa"

Pe de altă parte, într-un comunicat postat azi pe site, CNAS "îşi exprimă nedumerirea faţă de recentele afirmaţii ale SNMF şi FNPMF, conform cărora medicii de familie nu vor semna noile contracte cu casele de asigurări de sănătate, deoarece cele două organizaţii nu ar fi primit motivarea respingerii unor propuneri şi nici forma finală a proiectului HG de modificare a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017". 

Potrivit CNAS, “din cele 15 observaţii şi propuneri formulate de SNMF şi FNPMF, 12 au fost preluate în contractul-cadru, iar 3 nu au fost preluate deoarece fie contravin legislaţiei în vigoare, fie deja sunt în curs de aplicare sau aduc atingere disciplinei contractuale, aşa cum s-a motivat pe larg într-o adresă trimisă de CNAS celor două organizaţii”. În comunicatul CNAS, se subliniază că în contractul cadru „se prevăd majorări ale valorii minime garantate a punctului per capita (de la 4 la 4,3 lei – creştere cu 7,5% ) şi ale valorii minime garantatea punctului de serviciu (de la 1,9 la 2 lei – creştere 5%)”.

 

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră