La doctor în Bulgaria sau Ucraina, deoarece peste 80% dintre medicii noştri sunt pe picior de a emigra

21 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
La doctor în Bulgaria sau Ucraina, deoarece peste 80% dintre medicii noştri sunt pe picior de a emigra

Medicii noştri preferă să profeseze într-o altă ţară din UE şi iau în calcul sistemul privat din România ca ultima soluţie. 19% dintre respondenţi se gândesc şi la alte destinaţii unde să-şi exercite profesia cum ar fi SUA, Australia, Canada, Emiratele Arabe, Noua Zeelandă. 

Medicii tineri din ţara noastră pleacă pentru că au salarii mici, profesează în unităţi medicale nedotate şi întreţinute corespunzuător, programul de lucru este supraîncărcat şi nu beneficiază de suport pentru activităţile de cercetare. Mulţi medici tineri au declarat că părăsesc România şi din nevoia de recunoaştere şi afirmare profesională. 

Chirurgia generală, obstetrica-ginecologia, anestezia-terapie intensivă, medicina dentară, medicina de urgenţă, cardiologia sunt specialităţile medicale plasate în topul preferinţelor medicilor, dintr-un număr de 46 de specialităţi medicale. 

Medici tineri, sponsorizaţi de părinţi 

Sondajul mai evidenţiază că 92,5% dintre respondenţi recunosc că beneficiază de ajutorul material al părinţilor sau rudelor. 

Potrivit acestora, salariile ar trebui să fie corespunzătoare volumului mare de muncă, stresului și sacrificiilor făcute de medici în ceea ce privește viața personală, care este în mod puternic afectată de programul de serviciu și de nevoia de pregătire continuă.
 
"Gărzile, stresul, riscurile de sănătate asociate profesiei, impactul emoțional al bolii îi afectează pe cei care lucrează în domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acordă respectul cuvenit medicilor, consideră tinerii care studiază medicina. Ca să rămână în țară, tinerii solicită în primul rând venituri care să le permită independența financiară încă de la nivelul intrării în rezidențiat. Adică, de la o vârstă la care colegii lor care au ales alte profesii pot să-și susțină material familiile, ceea ce nu este cazul în Medicină. Pe locul al doilea se află modernizarea și dotarea unităților sanitare. Tinerii doresc condiții adecvate pentru obținerea de performanțe profesionale și cer mai multe locuri de pregătire în rezidențiat. De asemenea, doresc respect și încredere din partea societății civile, eliminarea corupției și creșterea finanțării în Sănătate", arată sondajul care a fost efectuat online, în perioada 9 noiembrie 2015 — 13 decembrie 2015.
 
Perspectivele sunt cumplite.  Spitalul Judeţean Călăraşi nu are un cardiolog şi daca-i ţin inima şi buzunarul, călăreăşenii trec Dunărea în Bulgaria, iar  tulcenii se mai salvează cu medicii ucraineni. Avem deficit de oncologi, dar un sfert dintre ei sunt hărţuiţi de DNA pe motive halucinante. Suntem pe primul loc la mortalitatea prin boli de inimă, dar cardiologii noştri fie fac carieră în afara ţării, fie sunt cu un picior aici şi cu celălalt într-o clinică din străinătate...   Asta acum. Dar, mâine, când mare parte din medicii tineri, săturaţi de umilinţe, ameninţări şi lipsa de perspective, vor părăsi sistemul nostru de sănătate, ce se va întâmpla cu românii bolnavi şi săraci?!   

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră