Avertisment categoric: Medicii nu au nevoie de asistență socială asigurată persoanelor defavorizate, ci de respect în societate

10 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Avertisment categoric: Medicii nu au nevoie de asistență socială asigurată persoanelor defavorizate, ci de respect în societate

Colegiul Medicilor din Municipiul București, organizație care apără demnitatea și promovează drepturile medicilor din București, respinge orice asociere între profesia medicală și nevoia de asistență socială. Credem că medicii nu vor ajutoare, ci recunoașterea rolului pe care îl au în societate, respectarea statutului pe care îl are această profesie în lumea civilizată, se precizează într-un comunicat al biroului executiv al CMMB postat pe site-ul acestei organizații. 

Problemele cu care se confruntă medicii, cu atât mai grave în cazul rezidenților și medicilor tineri, necesită o rezolvare sistemică, la nivel național. Aceste probleme, care îi fac pe mulți doctori să plece în străinătate, nu pot fi rezolvate cu paleative, la nivelul autorităților locale, ori a managerilor de spital.

Cazarea în locuințe sociale, de către primărie, sau oferirea unor mese gratuite la cantină, de către spital, sunt forme de asistență socială pentru persoane defavorizate, nu soluții pentru a păstra în țară profesioniști căutați pe piața muncii din statele dezvoltate.

În vreme ce industria, domeniul bancar sau comerțul oferă tinerilor salarii decente, care le permit achiziționarea unei locuințe, după 3-5 ani de studiu, să fie o soluție în cazul tinerilor medici locuința socială, oferită temporar de primărie, după 9-12 ani de studiu? Să trimitem rezidenții la cantină, cu sufertașul, pentru a putea să-și susțină familia?

Experiența ne arată că astfel de planuri sunt sortite eșecului. În anii 90, pentru a atrage medicii la sate, le-a fost oferită "cazare" gratuită pe durata contractului. Cu un credit al Băncii Mondiale s-au construit sau renovat locuințe în curtea dispensarelor rurale, care au rămas goale, în ciuda acestui efort.

Tinerii care studiază medicina au afirmat limpede ce doresc pentru a rămâne să profeseze în România: un venit decent, care să le permită întreținerea familiei, încă de la intrarea în rezidențiat. Motivele migrației medicale sunt nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă, nevoia de recunoaștere și afirmare profesională. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București în rândul tinerilor care studiază medicina, la nivel de facultate și rezidențiat.

Colegiul Medicilor din Municipiul București propune public Colegiului Medicilor din România consultări pe temele majore care interesează profesia medicală. Colegiul Medicilor din Municipiul București a inițiat un proces de comunicare online cu membrii săi, pentru a afla rapid poziția corpului medical și a putea o susține în fața autorităților, se precizează în același comunicat. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră