Cezar Irimia, președinte APCR: Pacienții îşi caută cu disperare medicamentele în țările vecine!

14 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
 Cezar Irimia, președinte APCR: Pacienții îşi caută cu disperare medicamentele în țările vecine!

,,Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Autoritățile au uitat că orice măsură în domeniul Sănătății trebuie să fie în beneficiul pacienților români. La nivel declarativ le pasă şi iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie şi medicamentele tot nu ajung la pacienți. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienții îşi caută cu disperare medicamentele în țările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta ”, spune Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

,,După ce Guvernul şi Ministerul păreau că au înțeles esența problemei, faptul că prețurile mici duc la lipsa medicamentelor, se pare că n-au avut curajul să ia deciziile corecte. Suntem de-a dreptul dezamăgiți şi ne temem pentru viitorul nostru, precizează Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC)”.

Vasile Barbu, președintele Alianței Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), spune că este de neînțeles ,,de ce pentru o țară din Uniunea Europeană, în anul 2016, ne concentrăm pe lista medicamentelor esențiale, dar ignorăm cu totul faptul că dispar medicamentele din farmacii în timp ce lista medicamentelor gratuite şi compensate este actualizată cu foarte mare dificultate.

Mii de medicamente generice esențiale, cu prețuri accesibile vor continua să dispară

De asemenea, Rozalina Lăpădatu, președintele Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) spune că ,,nu înțelegem care este îmbunătățirea adusă de metodologia recent propusă de autorități. În continuare se vorbeşte de scăderea prețurilor sub minimul european deja impus ceea ce înseamnă că toate riscurile privind dispariția medicamentelor de pe piață rămân neschimbate. De fapt, se înlocuieşte o incertitudine cu certitudinea că nu există nicio şansă să stopăm dispariția medicamentelor de pe piață.”

În opinia directorului executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, autoritățile au ales să ignore vocea tuturor şi au propus o nouă metodologie fără a se consulta cu niciuna dintre părțile care sunt afectate de măsură.
Pacienții români nu îşi găsesc medicamentele care ar trebui să fie disponibile în farmacii, nu au acces la medicamente de ultimă generație, în timp ce autoritățile propun o metodologie lipsită de transparență, care ignoră tocmai nevoile pacienților români”.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri cu toate părțile implicate în legătură cu metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor, lansat în consultare publică.

"APMGR atrage atenția că noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de prețuri și nu ameliorează în niciun fel situația gravă în care se află medicamentele generice, care rămân discriminate prin aplicarea aceleiași duble referențieri, la cel mai mic preț din 12 țări de referință și la 65% din prețul medicamentului inovativ", afirmă reprezentanții asociației într-un comunicat transmis AGERPRES.

În opinia acestora, schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un număr limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizației Mondiale a Sănătății ca medicamente esențiale, nu poate avea un impact benefic atât timp cât acestea vor continua să fie penalizate de efectele "negative" ale taxei clawback, aplicată nediferențiat, atât medicamentelor generice, cât și celor inovative.

"În aceste condiții,

în mod accelerat de pe piață în perioada imediat următoare", susțin producătorii de medicamente generice.

În plus, APMGR consideră că micșorarea în trepte a prețului medicamentelor inovative ieșite de sub brevet nu asigură un mediu concurențial pentru medicamentele generice, în condițiile în care această reducere graduală a prețului nu este aplicabilă și genericelor.

Din ce în ce mai puține alternative de tratament

Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, avertizează că ,,pacienții români au din ce în ce mai puține alternative de tratament. În condițiile îmbătrânirii accentuate a populației şi ale scăderii ratei natalității, ne confruntăm cu oameni din ce în ce mai bolnavi. În aceste condiții, accesul la tratament este esențial”.

 

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră