Paradox: Medicamentele scumpe se găsesc, dar cele ieftine, esenţiale în cancer, Parkinson, HIV, au dispărut de pe piaţă

01 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Paradox: Medicamentele scumpe se găsesc, dar cele ieftine, esenţiale în cancer, Parkinson, HIV, au dispărut de pe piaţă

Sunt medicamente uzuale, ieftine. Este un paradox: găsim medicamentele scumpe, nu şi pe cele ieftine, medicii fiind obligaţi să improvizeze tot felul de scheme de tratament. De la ieftinirea medicamentelor, fără o analiză de impact, s-a intensificat exportul paralal de medicamente deficitare. Sunt medicamente incluse în schemele de chimioterapie, pacienţii fiind, fără exagerare, într-un mare pericol”, spune Cezar Irimia.
Pentru descurajarea exportului paralel de medicamente, preşedintele FABC, a luat legătură cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), doctorul Nicolae Fotin, care promitea că, în cursul lunii februarie, va emite un ordin prin care să se stopeze acest fenomen. Din păcate, este martie, şi viaţa multor pacienţi atârnă de un fir de aţă, deoarece nu-şi pot începe sau continua schemele de tratament.

"Dacă vom continua în acest ritm, mulți dintre noi nu vor mai apuca să vadă primăvara lui 2017. Această problemă a lipsei medicamentelor nu o întâmpină numai pacienții cronici. Mulți dintre acești pacienți sunt în pericol de a-și pierde viața din cauza lipsei tratamentului", avertizează şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Cancer.

Persoanele afectate de maladia Parkinson atrag atenţia că a fost scos de pe piaţă medicamentul madopar şi a fost înlocuit cu un altul pe care mulţi pacienţi nu îl suportă.

În prezent, pacienţii cu HIV se confrută cu retragerea a două medicamente, tot ca efect al scăderii preţurilor.
Iulian Petre, directorul executiv UNOPA — Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, spune că ANM trebuie să regleze situația medicamentelor din România, manifestând transparenţă în aşa fel încât bolnavii cronici să știe ce îi așteaptă.

"Situația medicamentelor este gravă, critică. Vorbim despre o situație de siguranță națională. România nu poate să asigure unele tratamente. Prin scăderea prețurilor ne așteptăm să mai dispară medicamente. Ne temem că măsurile preconizate de scădere a prețurilor vor duce la dispariția altor medicamente", semnalează Iulian Petre.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră