Ftalați în perfuzoare și sonde folosite în spitale

16 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Ftalați în perfuzoare și sonde folosite în spitale



Este vorba despre DEHP (2-ethilhexil), cel mai întâlnit ftalat, folosit pentru a conferi materialelor plastice proprietarea de a se plia.
Rezulatele analizelor cerute de ANSM arată că dispozitivele medicale nu sunt deasupra oricărei bănuieli. Astfel, urme de DEHP, un perturbator endocrin, a fost descoperit în materialul folosit la perfuzoare, materiale pentru dialize sau pentru alimentarea prin sondă.

Mai grav este că unii producători menționează pe aceste materiale că nu conțin ftalați, realitatea contrazicându-i. Controlul ANSM s-a concentrat atenția asupra dispozitivelor medicale din vinil plastificat (PVC), material folosit în mod curent în spitale pentru administrarea sau eliminarea din organism a unor substanțe, cum sunt medicamentele, din sânge sau lichide de nutriție. ANSM subliniază că DEHP este interzis, deoarece este un ftalat cancerigen, care provoacă modificări genetice și are efecte toxice.

Deocamdată, ANSM nu a decis sancționarea producătorilor. Totuși, se fac investigații pentru a se afla modul cum această substanță a ajuns la în aceste produse. ANSM a anunțat că a cerut producătorilor se retragă matrialele care au pe etichete mențiunea fără ftalați și,totuși, conțin acest perturbator endocrin.
Din 2010, există o reglementare europeană care impune semnalarea prezenței unui perturbator endocrin în dispozitivele medicale. Folosirea acestor produse este asociată cu riscuri majore în cazul femeilor însărcinate și copiilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră