Premieră: Un marker comun pentru cinci forme de cancer: plâmân, colon, sân, uter și stomac

09 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră: Un marker comun pentru cinci forme de cancer: plâmân, colon, sân, uter și stomac


Este o descoperire care ar putea să schimbe radical modul de depistare a cancerului. O echipă de cercetători americani de la National Institutes of Health (NIH) și de la National Human Genome Research au anunțat că a identificat un marker comun pentru cinci tipuri de cancer (plămân, colon, sân, uter și stomac), detectabil în sânge. Concluziile studiului realizat de acești cercetători a fost publicat în Journal of Molecular Diagnostics.

În 2013, aceeași echipă a descoperit amprenta comună pentru 15 tumori. Plecând de la această descoperire, cercetătorii au fost interesați de depistarea unui marker unic și ușor detectabil. Iată, azi, pare că acest marker este descoperit și el este comun pentru cinci tipuri de cancer: pulmonar, de colon, sân, uter și stomac. În realitate, este o modificare a ADN-ului tumorilor care controlează acțiunea unei gene, ZNF 154.

Deocamdată, studiile trebuie aprofundate prin noi cercetări, dar reprezintă un pas gigantic în lupta contra cancerului.

Confirmarea acestei descoperiri ar putea conduce la evitarea metodelor invazive, cum este biopsia, despre care știm că poate fi dureroasă, dar aproape obligatorie pentru un diagnostic de certitudine. În plus, această descoperire ar putea permite depistarea în faze incipiente a cancerelor prin depistarea acestui marker sanguin, înainte ca imagistica medicală să poată decela eventualele tumori. De asemenea, în cazul unei recidive, această metodă ar putea fi un instrument extrem de util pentru oncologi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră