Obiceiul de a mânca noaptea mărește riscul refacerii cancerului de sân

03 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Obiceiul de a mânca noaptea mărește riscul refacerii cancerului de sân

Catherine Marinac, cercetătoare la centrul cancerului Moores al Universității California din San Diego, principalul autor al acestui studiu, spune că a evita acest obicei ar putea fi o strategie simplă, fără medicamente, de reducere a riscului refacerii cancerului de sân și a altor cancere.

Femeile care mănâncă în timpul nopții se expun, totodată, unei posibile creșteri a riscului de deces comparativ cu femeile care păstrează un interval de 13 ore, de la momentul în care merg la culcare până la micul dejun.

Cercetătorii de la Universitatea California au mai observat că obiceiul de a mânca în timpul nopții afectează somnul și provoacă un nivel ridicat al hemoglobinelor glicate, care sunt un indicator al nivelului mediu de zahăr în sânge. Concluziile acestui studiu, care le completează pe cele ale altor studii, indică faptul că nivelul ridicat al acestei hemoglobine și lipsa cronică a somnului sunt legate de riscul crescut de cancer al sânului. De altfel, un studiu publicat în 2015 arată că nopțile albe, în detrimentrul orelor de somn nocturn, sunt asociate, frecvent, cu creșterea glicemiei.

Studiul publicat recent în JAMA (Prolonged nightly fasting and breast cancer prognosis; Catherine R. Marinac) se bazează pe datele colectate între 1995 și 2007, pe un lot de 2.413 femei non-diabetice, cu cancer al sânului în remisie, cu vârste între 27 și 70 de ani.

Ruth Patterson, responsaibil al programului de prevenire a cancerului la Centrul Moores, spune că, dacă viitoarele studii vor confirma că prelungirea intervalului dintre somnul nocturn și micul dejun îmbunătățește metabolismul, această descoperire ar putea fi importantă pentru reducerea riscului de cancere, dar și de diabet tip 2 și boli cardiovasculare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră