Luteina din fructe și legume reduce inflamația în cazul bolnavilor coronarieni

11 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
 Luteina din fructe și legume reduce inflamația în cazul bolnavilor coronarieni

Un nou studiu suedez a decoperit că luteina din fructe și legume poate reduce inflamația, în cazul pacienților afectați de insuficiență coronariană.

Studiul a fost efectuat la Universitatea Linkoping (Suedia) și a examinat nivelul a șase carotenoide din sângele a 193 de pacienți afectați de boala coronariană. 

Sunt numeroși pacienții care au suferit un infarct miocardic și prezintă o inflamație cronică deși au urmat tratamente eficiente și chiar și-au modificat stilul de viață. Și se știe că inflamația cronică este asociată  cu un prognostic pesimist, explică Lena Jonasson, autorul studiului. 

Beneficii
Carotenoidele sunt pigmenți naturali, care conferă legumelor și fructelor  culoarea roșie, galbenă, portocalie, verde: de exemplu, roșiile coapte, dar și frunzele de spanac.

Studiile precedente susțineau că, de exemplu, beta-carotenul și licopenul previn inflamația, factor care are un rol-cheie în numeroase tipuri de boli coronariene, în special infarctul miocardic și angina pectorală.

Pentru a studia efectul potențial antiinflamator, cercetătorii suedezi au măsurat nivelul inflamației în sânge cu ajutorul markerului interleukine-6 (IL-6).

Cercetătorii au descoperit că luteina este singurul carotenoid al cărui nivel are legătură cu IL-6: cu cât nivelul de luteină este mai mare, cu atât nivelul IL-6 este mai mic.

Cercetătorii au în proiect să efectueze studii suplimentare astfel încât să probeze dacă creșterea consumului de alimente bogate în luteină ar putea avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar al pacienților afectați de boala coronariană.

Rezultatele studiului suedez au fost publicate pe site-ul revistei Atherosclerosis. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră