Colegiul Farmacişilor: Legea privitoare la publicitatea la medicamente blocată, deoarece provocă un mare deranj principalilor actori de pe piaţa pharma

11 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Colegiul Farmacişilor: Legea privitoare la publicitatea la medicamente blocată, deoarece provocă un mare deranj principalilor actori de pe piaţa pharma


Farmaciştii sunt surprinşi de decizia preşedintelui Iohannis mai ales că legea „nu se atingea de medicamentele care se eliberează fără reţetă, care sunt libere la vânzare în toată Europa, inclusiv în ţara noastră, ci de publicitatea la farmacie ca instituţie”.

La ora actuală, în Uniunea Europeană, Polonia este ţara cu cea mai dură lege privind publicitatea la medicamente. La conferinţa naţională cu titlul „Punctul pe i! Publicitatea medicamentelor” care a avut loc anul trecut la Bucureşti, organizată de CFR, farmacistul Piotr Bohater, care a reprezentat Colegiul Farmaciştilor din Polonia, sublinia că, potrivit legii, cu mici excepţii, este interzisă publicitatea la orice fel de medicament şi la farmacii. Dar la noi se face publicitate la o puzderie de medicamente eliberate fără reţetă (OTC-uri) ca la obiectele de lenjerie. În felul acesta, medicamentul se confundă cu orice produs, uitându-se că medicamentul este o marfă cu totul specială. „Îi îndopăm pe oameni cu medicamente ca să nu-i supărăm pe marii actori din piaţa pharma”, subliniază farmacist Clara Popescu.

Unde este discriminarea
Preşedintele a retrimis Parlamentului legea care interzice publicitatea la medicamente pe motiv că ar fi discriminatorie. Consilul Naţional al Audiovizualului a susţinut acelaşi lucru încă de la adoptarea legii.
„În termeni de concurenţă, de discriminare întreb şi eu unde mai sunt acestea, dacă vorbim despre farmacia independentă şi lanţurile de farmacii. Farmacia mică, independentă nu poate ţine pasul cu lanţurile de farmacii în privinţa publicităţii, care este foarte scumpă, de mii de euro. Apoi, lanţurile de farmacii sunt doar în locurile cu vad: pe distanţe foarte mici, intri şi ieşi din farmacii, care sunt una lângă alta. Dar nu văd lanţurile de farmacii în mediul rural, acolo unde sunt bolnavi şi încă mulţi, dar sunt mult mai săraci. Acolo, sunt farmacii mici, care abia îşi trag sufletul, abia supravieţuiesc”, precizează farmacist Clara Popescu.
Aceast proiect a trecut de Parlament, deşi primise un raport comun de respingere de la Comisia pentru cultură şi Comisa pentru sănătate publică pe motiv că impune restricţii excesive şi nejustificate care încalcă dispoziţiile constituţionale. Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul UDMR, Alexandru Vegh.

Vicerpreşedinta CMR, farmacist Clara Popescu, spune că s-au făcut întâmpinări, dar au fost în zadar, deoarece în această bătălie, pe o parte a baricadei sunt farmaciştii cu diplomă de studii superioare, iar pe altă parte, lanţurile de farmacii, marile companii farmaceutice, distribuitorii de medicamente...., adică sume foarte, foarte mari de bani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră