Lăcărmioarele conțin substanțe periculoase, în special pentru copii și animale de companie!

01 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Lăcărmioarele conțin substanțe periculoase, în special pentru copii și animale de companie!

Delicatele lăcrămioare răspândesc un parfum inconfundabil. La noi, mai sunt denumite mărgăritare, dumbrăvioare, clopoțele sau iarba Sfântului Gheorghe. Dar aceste plante firave conțin substanțe iritante, toxice pentru inimă. 

În caz de ingestie, și aici mare atenție părinți, este necesară spitalizarea de urgență.

Florile, tulpina, frunzele și fructele acestei plante, inclusiv apa din vasul în care le ținem, conțin substanțe periculoase pentru inimă. În această plantă au fost descoperite aproximativ 38 de substanțe toxice.

Lăcrămioarele sunt tonicardiace și diuretice, avertizează Centrul specializat în otrăvuri din Lille, citat de site-ul pourquoidocteur.fr. Mai precis, ele încetinesc ritmul cardiac și (...) provoacă o creștere a presiunii arteriale, avertizează specialiștii francezi. Aceste stări pot fi observate rapid, mai ales la copii. În cazul ingestiei câtorva flori sau a unei frunze, copiii manifestă tulburări digestive: iritații în zona cavității bucale, dureri abdominale, asociate cu vărsături, greață și diaree. Tulburările cardiace se instalează după simptomele enunțate. Respirația se accelerează, în timp ce ritmul cardiac scade. Apar amețeli sau convulsii. Atenție! Copilul trebuie spitalizat în cel mai scurt timp, deoarece există riscul major de deces prin stop cardiac.

Specialiștii atrag atenția că, deși cazurile de intoxicație sunt rare, totuși copiii sunt cei mai vulnerabili. Mai trebuie știut că animalele de companie sunt atrase de această plantă și au tendința de o ingera, fiind expuse exact acelorași riscuri ca omul. Simptomele digestive și cardiace sunt identice cu cele observate  la om, primul ajutor acordat de medicul veterinar fiind esențial.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră