La Spitalul Grigore Alexandrescu, 12 copii cu malformații cardiace, operați de o echipă de medici americani și români

02 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
La Spitalul Grigore Alexandrescu, 12 copii cu malformații cardiace, operați de o echipă de medici americani și români

Până la 8 noiembrie, 20 de medici chirurgi cardiologi, anesteziști, pediatri și asistente de la Internațional Children's Heart Foundation și Albany Memorial Hospital, New York, efectuează, alături de medici de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, primele proceduri de cateterism, în cazul a 12 copii cu malformații cardiace.

Dr. Felix Negoițescu, managerul interimar al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, a precizat, la conferința de presă consacrată acestui eveniment, că echipa din SUA operează deja de 4 zile, scopul fiind ca Spitalul ”Grigore Alexandrescu” să aibă ”o secție funcțională unde să se opereze copiii cu malformații cardiace și, secundar, să rezolve aceste cazuri până când vom putea să le rezolvăm prin forțe proprii”. 

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", în septembrie 2016, a fost inaugurată Clinica de neurochirurgie și chirurgie cardiovasculară pediatrică. Dr. Felix Negoițescu a subliniat că, din 2018, medicii români vor opera în noua secție de cardiologie vasculară pediatrică, dotată cu aparatură ”extrem de performantă”. Această secție a funcționat numai când a venit echipa de specialiști din SUA, din cauză lipsei de chirurgi și a nivelului de salarizare.  

Rodrigo Soto, chirurg cardiolog pediatru, care conduce echipa americană, este pentru a treia oară la București, de această dată reușindu-se tratarea unor copii cu vârste între 2 luni și 17 ani. ”Există un mare potențial și suntem convinși că nu într-un timp îndelungat se va putea ajunge ca toți copiii care au nevoie de astfel de operații să poată fi operați în România și să nu mai trebuiască să plece în afară", a spus dr. Soto.  

Potrivit datelor prezentate în conferința de presă, în România se efectuează cel mult 500 de astfel de intervenții la Tg. Mureș, Cluj, Iași și București. Restul intervențiilor se efectuează în Europa, Ministerul Sănătății și CNAS fiind în situația de a achita facturi enorme: în străinătate costul unei intervenții este de 70.000 de euro, în timp ce în țară, este 10.000 de euro.

"Rolul meu în această misiune – a precizat dr. Harm Velvis, cardiolog pediatru -  este să fac proceduri de angioplastie, de cateterism. Acest spital are un aparat de angioplastie nou, la ultimele standarde medicale din lume. Sunt doar două locuri în România care au un astfel de laborator și sunt foarte mândru că am avut prilejul să folosesc primul acest aparat din spital. Cateterismul este o procedură esențială în tratarea copiilor cu malformații la inimă".

Cristina Olteanu, medic primar cardiologie, a accentuat faptul că "noutatea acestei misiuni a fost reprezentată de începerea activității în laboratorul de cateterism cardiac, unde am avut inclusiv cateterisme cardiace cu rol diagnostic, absolut necesar în stabilirea conduitei terapeutice, dar și în rezolvarea printr-o tehnică mult mai simplă a unor malformații cardiace".

În cadrul conferinței de presă, s-a precizat că, pentru o nouă misiune de acest gen, între 23 și 25 noiembrie este programată  o acțiune cu participare internațională de evaluare și selectare de  pacienți cu malformații cardiace congenitale pentru tratament chirurgical.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră