La Institul Clinic Fundeni funcționează primul Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii

16 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
La Institul Clinic Fundeni funcționează primul Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii

La Institutul Clinic Fundeni a fost inaugurat primul Centru dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (bola Crohn și rectocolita ulcerohemoragică). Cu această ocazie prof. dr. Mircea Diculescu, președintele  Clubului pentru boala crohn și rectocolita ulcerohemoragică, avertizează că bolile inflamatorii intestinale sunt boli incurabile, dizabilitante și costisitoare, atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate, și de cele mai multe ori, sunt diagnosticate tardiv și tratate suboptimal. 
În opinia prof. dr. Diculescu aceste centre asigură excelența în îngrijirea acestor pacienți, prin reducerea timpului de așteptare, îmbunătățirea tratamentului și evitarea progresiei bolii sau a complicațiilor. 

Prof. dr. Cristian Gheorghe, președintele Societății Române de Endoscopie Digestivă (SRED), șeful secției I Gastroenterologie și Hepatologie  din cadrul Institutului Clinic Fundeni, precizează că acest centru „beneficiază de infrastructura adecvată acestui scop, resurse umane și competențe profesionale pentru a oferi o îngrijire integrată și holistică pacienților cu boli inflamatorii intestinale: accesul la tehnici de vârf endoscopice, imagistice și chirurgicale, o echipă multidisciplinară (gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, farmacist, asistente specializate, dietetician), discutarea cazurilor complexe și decizia terapeutică în cadrul unor meeting-uri periodice multidisciplinare, educația pacienților și familiilor acestora, facilități de cercetare în domeniu”.   

Bolile inflamatorii intestinale
Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt boli cronice gastro-intestinale manifestate prin diaree, rectoragii (pierderea de sânge în scaun), dureri abdominale, incontinență, scaune imperioase, pierdere în greutate, denutriție, anemie, oboseală. Deși aceste afecțiuni au un impact major asupra vieții personale și profesionale, printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de tratament adecvat, acești pacienți pot aspira la o viață normală.

Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice  vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori de mediu, îndeosebi  dieta (dieta săracă în fructe și vegetale proaspete, alimentele supraprocesate, alimentația tip fast-food etc). 

Orice persoană care dezvoltă scaune cu sânge, mucus și puroi, peste 3-4 pana la 20/zi, apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic. 

Pacienții pot trece prin mai multe evaluări medicale înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucât simptomele bolilor inflamatorii intestinale sunt insuficient cunoscute și asemănătoare cu cele întâlnite în alte afecțiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, adeseori complicate cu stenoze/ocluzie, malabsorbție și malnutriție, fistule, abcese, cancer colonic.

Peste 50% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale necesită intervenții chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicațiilor sau controlul bolii; 53% dintre pacienții cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani de la diagnostic, 30-50% dintre pacienți au nevoie de o intervenție chirurgicală şi până la 20% dintre aceștia necesită o a doua operație în interval de 5-10 ani. Aproximativ 20-40% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale prezintă numeroase complicații extraintestinale sau afecțiuni asociate ale ochilor, ale articulațiilor, pielii etc., ce conferă un caracter complex cazurilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră