Junk food depășește alcoolul, tutunul și sexul neprotejat la numărul de boli provocate

03 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Junk food depășește alcoolul, tutunul și sexul neprotejat la numărul de boli provocate


Hipertensiune arterială, subnutriție infantilă, hiperglicemie, colesterol...

Această concluzie alarmantă este promovată de raportul, recent publicat de experții britanici, Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition. Specialiștii pun accentul pe problemele legate de lipsa hranei care afectează aproximativ 800 de milioane de persoane, dar și pe efectele junk food.

În opina experților britanici, junk food ar fi responsabilă de apariția unor boli severe cum sunt diabetul, hipertensiunea arterială, malnutriția la copil, hiperglicemia, supraponderea și colesterolul.

O altă consecință alarmantă a alimentației dezechilibrate este obezitatea. În această privință, cifrele sunt alarmante. În 2050, trei miliarde de persoane vor suferi de suprapondere sau de obezitate, potrivit raportului publicat în 23 septembrie de FAO.

Potrivit Global Panel, toate țările sunt afectate de acest fenomen, dezvoltate sau sărace. De exemplu, în Nigeria și Etiopia, numărul persoanelor afectate de diabet s-ar putea dubla până în 2030. În aceeași perioadă, se estimează că în Islanda, jumătate din populație va suferi de obezitate, comparativ cu o treime în Regatul Unit. În Franța, un sfert de populație s-ar putea confrunta cu aceleași probleme.

Potrivit experților britanici, aceasta este o problemă de sănătate publică, cu importante consecințe economice.

Junk food constă în alimente cu valoare nutritivă redusă, care sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau cafeină din care fac parte: cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prăjituri, cartofi prăjiți, hamburgeri, hot dog, înghetată, băuturi îndulcite etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră