Izolarea Covid de 5 zile: benefică sau real pericol?

13 Ian 2022 | scris de A.A.
Izolarea Covid de 5 zile: benefică sau real pericol?

Una din șapte persoane care au fost testate pozitiv pentru Covid ar putea fi în continuare infecțioase dacă sunt scoase din izolare la primirea unui rezultat negativ al testului după doar cinci zile de carantină, sugerează noi date.

În Regatul Unit, oamenii au acum voie să părăsească autoizolare în ziua a șaptea, cu condiția să fi avut două teste negative în ultimele 24 de ore și să nu aibă febră.

Totuși, premierul a indicat că este în favoarea reducerii în continuare a perioadei de carantină la cinci zile, dacă este susținută de dovezi științifice. Experții au avertizat că în prezent există puține date care să susțină mișcarea.

Potrivit lucrărilor publicate anterior de Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA), proporția de oameni estimată a rămâne infecțioasă la cinci zile după apariția simptomelor Covid, sau un test Covid pozitiv, este de 31%. Un mic studiu japonez a sugerat în mod similar că o proporție substanțială dintre cei infectați cu varianta Omicron rămân infecțioși după cinci zile.

Noile estimări, publicate de UKHSA, au sugerat că proporția poate rămâne ridicată chiar dacă testele sunt combinate cu cel puțin cinci zile de izolare.

Potrivit unui nou raport, care nu se bazează pe date specifice Omicron, au fost modelate o serie de scenarii, inclusiv cinci zile de autoizolare urmate de cinci teste în zilele cinci până la nouă, autoizolarea se încheie după un singur test negativ. 

Echipa a comparat apoi proporția de persoane infecțioase care ar fi scoase din carantină în acest scenariu cu situația după 10 zile întregi de autoizolare.

„Acest lucru a crescut proporția persoanelor infecțioase atunci când au fost eliberate din autoizolare de la 5% la 15%”, scrie echipa.

UKHSA a observat anterior că o proporție similară de persoane infecțioase – 16% – ar fi eliberată numai în cazul unei perioade de autoizolare de șapte zile, menționând că aceasta ar fi „o soluție deosebit de proastă”.

Modelul de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a constatat că „numărul de zile infecțioase din comunitate poate fi redus la aproape zero” prin necesitarea a cel puțin două zile consecutive de teste negative, „indiferent de numărul de zile de așteptare până la testarea din nou după ce au primit inițial un rezultat pozitiv”.

Cu toate acestea, autorii au avertizat că, dacă majoritatea indivizilor sunt testați pozitiv pentru mai mult de cinci zile, este posibil ca abordarea să nu depășească criza de personal așa cum se dorește.

Prof. Lawrence Young, virolog de la Universitatea din Warwick, a declarat: „După cum atestă datele UKHSA, reducerea perioadei de izolare la cinci zile prezintă riscul ca persoanele extrem de infecțioase să se întoarcă la serviciu sau la școală și ar putea fi introdusă doar cu aplicarea strictă a măsurilor de testare”, a spus el. „Acest lucru ridică o îngrijorare cu privire la conformitate – vor folosi oamenii și vor raporta rezultatul testul– și necesită aprovizionare abundentă cu aceste teste.”

Profesorul Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey, a spus că „publicul ar trebui să fie informat în mod clar” despre riscurile implicate de părăsirea timpurie a izolării. „[Eu] nu îmi pot imagina nimic mai rău decât oamenii care vor să-și viziteze rudele vulnerabile crezând că sunt în siguranță atunci când nici nu se pune problema de așa ceva”, a spus ea.

 

Sursă: The Guardian

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră