Italia alocă aproape 8 miliarde de euro pentru cei afectați de coronavirus. În Franța au mai murit 3 oameni, iar numărul de îmbolnăviri s-a triplat

06 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Italia alocă aproape 8 miliarde de euro pentru cei afectați de coronavirus. În Franța au mai murit 3 oameni, iar numărul de îmbolnăviri s-a triplat

În Italia, țara europeană cea mai afectată de coronavirus, crește numărul de îmbolnăviri de la o ora la altă. Guvernul a luat măsuri dure, incusiv închiderea școlilor, anularea evenimentelor publice și amânarea referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari programat la sfaristul acestei luni.

Zeci de mii de oameni sunt izolați iar premierul a anunțat măsuri fiscale pentru sprijinirea lor.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că s-au alocat 7,8 miliarde de euro pentru sprijinirea familiilor şi afacerilor care suferă de pe urma coronavirusului.

Ministrul de Finanțe din Italia a dat asigurări că nimeni nu-și va pierde locul de muncă din cauza acestui coronavirus.

UPDATE

Bilanţul morţilor epidemiei de coronavirus din Italia a crescut cu 49 într-o singură zi, ajungând la 197, a anunţat vineri Agenţia de Protecţie Civilă, cea mai mare creştere într-o singură zi de la descoperirea epidemiei în urmă cu două săptămâni.

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în Italia a crescut vineri la 4.636, faţă de 3.858 cu o zi înainte.

Şeful agenţiei de protecţie civilă a spus că, dintre cei contaminaţi iniţial cu noul coronavirus, 523 s-au restabilit complet, faţă de 414 cu o zi înainte.

Epidemia este concentrată în câteva focare din nordul Italiei, dar acum sunt confirmate cazuri în fiecare dintre cele 20 de regiuni ale ţării, în opt dintre ele înregistrându-se decese.

În Franța au mai murit 3 oameni iar numărul de îmbolnăviri s-a triplat și este acum la aproape 450 de cazuri. Președintele Macron s-a întâlnit cu experții din sănătate.

Olanda a anunţat vineri primul deces provocat de epidemia de COVID-19, victima fiind o persoană vârstnică spitalizată la Rotterdam (sud). Acesta este primul pacient din Olanda decedat din cauza consecinţelor infecţiei cu noul coronavirus.

În Statele Unite, Casa Alba a anunțat că nu va putea să-și onoreze promisiunea de a distribui un milion de kituri de testare până la sfârșitul acestei săptămâni. Peste ocean sunt 12 decese și numărul infectarilor este de peste 200. Congresul a aprobat ieri în regim de urgență un fond de 8 miliarde de dolari pentru lupta împotriva epidemiei.

Vaticanul a anunţat vineri că un pacient aflat în îngrijirea serviciilor sale medico-sanitare a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt Matteo Bruni a declarat că acest caz a fost descoperit joi, iar funcţionarea clinicilor care acordă servicii medico-sanitare ambulatorii a fost suspendată pentru efectuarea operaţiunilor de dezinfectare.

Bruni a adăugat că serviciile de urgenţă îşi vor desfăşura în continuare activitatea, adăugând că Vaticanul a informat autorităţile sanitare italiene.

O situație specială este în California unde un vas de croazieră cu aproape 3500 de oameni la bord a primit interdicția de întra în port până când nu sunt testați toți oamenii de la bord. Mai multe elicopetre au dus kituri de testare la bord.

La nivel internațional, Coreea de Sud are cele mai multe cazuri de infectare peste 6 mii și este într-un conflict diplomatic cu Japonia, după ce Țara Soarelui Răsare a impus ca toți cei care vin din Coreea de Sud să stea 14 zile în carantină.

China, acolo unde a apărut acest nou virus raportează tot mai puține îmbolnăviri, iar recent cele mai multe sunt de import, majoritatea fiind cetățeni întorși din Italia.

Moscheile şi bisericile din Betleem vor fi închise din cauza epidemiei de Covid-19, a declarat Ministerul palestinian al sănătăţii. Măsurile vizează şi Biserica Naşterii Domnului, locul în care, potrivit tradiţiei creştine, s-a născut Iisus, scrie Agerpres. De asemenea, în Palestina a fost declarată stare de urgență din cauza coronavirusului. 

Închiderea pe o perioadă de 14 zile vine cu doar câteva săptămâni înainte de Paşte, când mii de pelerini vizitează biserica.

În cadrul măsurilor, toate rezervările hoteliere pentru turiştii care vizitează Cisiordania vor fi anulate, conform Wafa, în contextul în care în prezent există mai multe cazuri suspecte de infectare cu noul coronavirus la un hotel din Betleem.

Compania aeriană Lufthansa a anunțat joi că-și suspendă toate zborurile către Israel începând cu data de 8 martie, ca urmare a deciziei acestei țări de a interzice accesul pe teritoriul său al cetățenilor din mai multe țări europene, inclusiv Germania, pentru a evita propagarea noului coronavirus. 

Lufthansa și filialele sale Swiss și Austrian Airlines vor aplica această măsură de suspendare a curselor către Israel până la data de 28 martie. 

Autoritățile israeliene au interzis intrarea în țară, începând cu data de 6 martie, a cetățenilor din mai multe țări europene, între care cei din Germania, Franța, Elveția și Austria, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a solicitărilor de zboruri către Israel.  Unele zboruri pentru vineri și sâmbătă către Tel Aviv au fost deja anulate, iar membrii echipajelor sunt și ei afectați de aceste restricții israeliene.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră