În plină epidemie de coronavirus au crescut vânzările romanului Ciuma, de Albert Camus

05 Mar 2020
În plină epidemie de coronavirus au crescut vânzările romanului Ciuma, de Albert Camus

De la începutul anului 2020, edițiile Gallimard din Franţa au vândut deja 40% dintre cărţile vândute de obicei într-un an. Cu o perioadă de vârf semnificativă la sfârșitul lunii ianuarie, data la care au apărut primele cazuri de coronavirus în Franța.

„Există în oameni mai multe lucruri de admirat decât de dispreţuit”, spunea Camus în Ciuma. Nevoia de a se referi la literatură în momente dificile este unul dintre lucrurile de admirat.

În ultimele opt săptămâni, romanul Ciuma al lui Albert Camus a avut un succes inedit la cititori dupa șaptezeci și trei de ani de la lansarea cărţii.

Potrivit Edistat, care produce statistici privind sectorul editorial, vânzările romanului au crescut de la începutul anului 2020, scrie Le Figaro.

Astfel în ianuarie și februarie, cărțile publicate de colecția Folio de ediții Gallimard au cunoscut o creștere excepțională a vânzărilor, nu numai în Franța, ci și pe plan internațional. "Am vândut deja 40% din cantitățile vândute de obicei într-un", spune Clara Donati, secretar de presă pentru Folio.

Conform graficului produs de Edistat, vânzările au atins valori mari la sfârșitul lunii ianuarie - data la care au fost înregistrate primele cazuri de coronavirus în Franța - cu aproximativ 1.700 de cărți vândute.

În comparație, în 2019 în aceeași perioadă s-au vândut puțin peste 400 de exemplare. In 2020 vanzarile au crescut de patru ori. Tendința continuă în februarie cand s-au inregistrat între 1.600 și 1.800 de cărți achiziționate.

Acest fenomen ar putea fi legat de apariția coronavirusului? Este ușor să facem legatura intre știrile fierbinti ale actualitatii și intriga capodoperei lui Camus centrată în jurul unei epidemii.

De la începutul epidemiei Covid-19, în care provincia chineză Hubei este epicentrul, au murit 3.100 de persoane din întreaga lume. 

Edițiile Gallimard rămân însă prudente. "Deocamdată nu știm dacă coronavirusul are un impact asupra vânzărilor în Franța, este încă foarte devreme să spunem", a spus Clara Donati.

O altă explicație: cea de-a șaizecea aniversare a morții lui Albert Camus care a murit la 4 ianuarie 1960 și care, prin urmare, ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor romanului.

În urmă cu cinci ani o altă carte a atras favorul cititorilor francezi. După atacurile din 13 noiembrie, romanul „Parisul este o sărbătoare” al lui Ernest Hemingway s-a vazut propulsat în fruntea vânzărilor și a fost apreciat pe larg în librării.

Cititorii au gasit o alinare a traumei în această poveste autobiografică publicată în 1964.

Contextul este astăzi relativ diferit. Potrivit unui sondaj realizat de Ifop, 61% dintre francezi sunt îngrijorați de epidemia de coronavirus. Și spre deosebire de cartea lui Hemingway, un simbol al rezistenței și speranței, romanul lui Camus, care povesteste despre răspândirea unei boli în orașul Oran din Algeria, este puțin probabil să calmeze anxietățile.

Si in Italia Ciuma a devenit best-seller. Capodopera lui Camus a înregistrat o creștere a vânzărilor în toată țara lovită puternic de epidemie în ultimele zile.

Ciuma a fost a treia cea mai vândută carte de ficțiune străină pe ibs.it, o librărie online italiană. Este, de asemenea, unul dintre cei mai bine vandute carti de pe Amazonul italian.

Reactiile diferite ale comunitatii in fata bolilor

De-a lungul deceniilor, Ciuma a dat naștere la multiple interpretari alegorice. Pentru Camus, povestea descrie „lupta rezistenței europene împotriva nazismului. Dovada este că acest dușman care nu este numit, toată lumea l-a recunoscut in toate țările Europei”, scria Camus în 1955 într-o scrisoare către
Roland Barthes. […] Ciuma, într-un anumit sens, este mai mult decât o cronică a rezistenței dar cu siguranță nu este mai puțin ”.

Acest roman care se petrece în anii ’40, în orașul Oran izolat de lumea exterioară de teamă de contaminarii, dezvăluie reacțiile contrastante ale unei comunități cu care se confruntă boala. „Ceea ce era familiar devine brusc amenințător. De aceea probabil cartea lui Camus gaseste ecou in sentimentele
anumitor francezi și italieni în acest moment ”, observă academicianul Aurélie Palud, autoarea unei teze din 2014 despre imaginarul ficțiunilor epidemice în care a analizat efectele carantinei privind relația cu familia, cu ceilalți, cu limbajul.

„La fel cum ciuma neagră i-a transformat pe evrei în țapi ispășitori în Evul Mediu, epidemia actuală scoate la iveală frici ancestrale, creând sau trezind reprezentări eronate ale Celuilalt (stigmatizarea asiaticilor în Franța face parte din acest fenomen )”.

Ciuma a stârnit deja interesul Japonezilor după dezastrul de la Fukushima din martie 2011.

Filmul lui Steven Sorderbergh Contagion a avut un succes similar de la apariția coronavirusului. Potrivit The Hollywood Reporter, lungmetrajul lansat în 2011 a ajuns în top 10 pe iTunes.

În Contagion, răspândirea unui virus mortal de origine chineză în întreaga lume duce la haos in timp ce epidemiologii încearcă să găsească un vaccin. Când realitatea depășește ficțiunea ...

Alte stiri din Carte

Ultima oră