În SUA, nouă femei au murit de cancer de sân legat de protezele mamare!

18 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
În SUA, nouă femei au murit de cancer de sân legat de protezele mamare!

Profesorul David Khayat, șeful serviciului de oncologie de la Pitie-Salpetriere Paris, se referă în Sciences et Avenir  la legătura între implanturile mamare texturate (cu suprafață aspră) și riscul de cancer, limfomul anaplastic cu celule mari, o formă de cancer rară și agresivă.  

În 1990, o americancă a fost operată pentru mărirea sânilor (mamoplastie de augmentare) și, ulterior, a făcut o formă de cancer rară, dar agresivă, limfom anaplastic cu celule mari. Este vorba de limfomul non-hodgkin. S-a pus întrebarea dacă este o legătură între implanturile mamare texturate și cancer.

Din 2011, s-au făcut cercetări în acest sens și Food and Drug Administration, Administrația americană a medicamentelor și alimentelor, a identificat 359 de femei suferinde de această formă de cancer la sân, dintre care nouă au decedat. În majoritatea acestor cazuri era un numitor comun: implanturile mamare texturate.

Acestea au o suprafață neregulată și aspră, înlesnindu-le deplasarea spre interiorul pieptului și reducând riscul de contracție capsulară, o complicație constând în dezvoltarea de țesut excesiv ce se întărește în jurul implantului, producând presiune asupra acestuia. Când acest țesut se îngroașă foarte mult, sânul poate deveni  dur și deformat. În Statele Unite, implanturile mamare texturate reprezintă aproximativ 13% din cele existente în circuit.

Potrivit dr. Mark Clemens, profesor de chirurgie plastică la Centrul Cancerului MD Anderson din cadrul Universității din Texas, riscul de limfom anaplastic cu celule mari la sân este de 67 de ori mai mare pentru o persoană care are un implant mamar texturat, comparativ cu populația generală.

Ipoteze

Explicația nu este complet cunoscută. Totuși, cercetătorii au avansat mai multe ipoteze pentru a explica de ce aceste implanturi măresc acest risc.

În primul rând, s-a vorbit despre textură, care generează particule ce declanșează un fenomen de abraziune, care ar afecta sistemul imunitar și, astfel, ar duce la apariția bolii după un număr de ani.

În al doilea rând, s-a luat în calcul că unele femei ar fi genetic sensibile la acest tip de cancer.

În sfârșit, s-a ținut seama și de faptul că o cantitate mică de bacterii prezente pe suprafața implantului ar genera o iritare continuă, care, după opt-zece ani, ar putea să provoace limfom.  

Revenind la pacienta din SUA, care în 1990 a făcut o operație de mărire a sânilor, problemele ei de sănătate au început în 2013: prezenta simptome de gripă și pierdea în greutate. Apoi, sânul stâng a crescut în voum, a devenit dur și cald. A apărut o formațiune la nivelul claviculei. Pacienta a fost tratată pentru gripă cu antibiotice timp de trei luni. Dar tratamentul a fost inutil, femeia continuând să slăbească. În ianuarie 2015, Stacey Boone a fost diagnosticată cu cancer stadiul 4. A urmat patru cicluri de chimioterapie și o grefă de celule sușe, iar cele două  implanturi au fost eliminate. În prezent, are 51 de ani, locuiește în Bradenton, Florida, și în iunie sunt doi ani de când boala este în remisie. 

FDA avertizează că această formă de cancer este rară și recomandă femeilor care au acest tip de proteze să fie atente și să consulte medicul dacă apar unele simptome, în special colectarea de lichid și scurgeri mamelonare.   

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră