Prof.dr. Streinu Cercel: În acest sezon, virusul gripal provoacă forme severe de gripă, mai ales la tineri

19 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof.dr. Streinu Cercel: În acest sezon, virusul gripal provoacă forme severe de gripă, mai ales la tineri
"Cu gripa, în momentul de față, stăm bine, în sensul că suntem în desfășurarea sezonieră a gripei. (...) Vorbim de gripă sezonieră. Principalul tip de virus este cel de grup A, respectiv AH1N1. Partea proastă a lui este că generează la persoane relativ tinere forme severe de boală uneori. (...)  Nu este de glumit cu gripa şi încă mai este un moment propice în care persoanele care nu s-au vaccinat se pot vaccina. Estimările noastre sunt că această circulație a virusului gripal va fi undeva până la sfârșitul lunii martie, poate chiar luna aprilie", a explicat prof. dr. Streinu-Cercel. 
 
În legătură cu virusul gripală, prof. dr. Streinu-Cercel, a precizat că, anul acesta, el este mai agresiv pentru că (...) face pasaje repetate pe populații umane și, pe măsură ce trece de la o persoană la alta, își crește virulența. Așa s-a întâmplat și cu virusul gripal AH1N1. Dacă în 2009, nu a dat cine știe ce cazuri severe, în momentul de față își crește agresivitatea".
Modificările de temperatura din ultima perioada au facilitat  circulația virusului gripal.
 
Simptome
 
Prof. dr. Streinu-Cercel reaminteşte că gripa debutează cu dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, cu "senzație de globi oculari în fundul capului", febră. Tusea apare ulterior şi, în unele cazuri, poate debuta şi cu boală diareică.
Prof. Streinu-Cercel recomandă: aerisirea frecventă a camerelor, pentru că acolo unde nu intră soarele şi aerul, intră medicul, să respectăm igiena mâinilor şi modul de folosire a grupului sanitar: cu mâna dreaptă, hârtia igienică, şi  robinetul, cu mâna stângă.
 
Folosirea corectă a apei şi a săpunului în orice context face mai mult decât o sută de doctori puşi unul lângă altul, spune prof. Streinu-Cercel. 
 
În cazul suspiciunii de gripă, regula numărul unu este consultarea medicul de familie şi evitarea antibioticelor. Dacă este o formă medie spre severă, medicul de familie ne va dirija spre o clinică de boli infecţioase.
Nu trebuie să ne aglomerăm la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecţioase, deoarce facilităm  răspândirea virusului gripal. Mai trebuie să ştim că, în această perioadă,  circulă nu numai virusul gripal, ci o multitudine de virusuri cu tropisme respiratorii, a căror treabă este să dea afecțiuni ale tractului respirator superior — rinofaringite", avertizează prof. Streinu-Cercel.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră