Conf. dr. Monica Luminos demontează un mit: Gerul nu omoară virusurile. Dimpotrivă, virusul gripei rezistă şi la minus 70 de grade Celsius

22 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
 Conf. dr. Monica Luminos demontează un mit: Gerul nu omoară virusurile. Dimpotrivă, virusul gripei rezistă şi la minus 70 de grade Celsius
 
Conferenţiar doctor Monica Luminos este şefa secţiei de boli infecţioase copii  la Institutul Naţional „Matei Balş”. Zilnic, pune diagnostice de boli provocate de virusuri, bacterii, fungi... Acum, începe să bată virusul gripal. În privinţa gripei din acest sezon, conf. dr. Monica Luminos spune că se aştepată la „cazuri multe şi severe”. 
 
 
Auzim adesea: e bine că e ger că omoară virusurile. E vreo noimă în zicerea aceasta?
 
Virusul gripal rezistă până la minus 70 de grade Clesius. El poate fi conservat în congelatoare şi poate fi studiat după zeci de ani. Este adevărat că, atunci când se încălzeşte afară, la trecerea de la ger la frig, creşte uşor  incidenţa infecţiilor respiratorii. 
De ce?
Pentru că ne mişcăm mai mult. Pentru că şi multe dintre persoanele care, atunci când este ger stau în casă, acum se deplaseză. Şi, astfel, virusul, care a rezistat fără probleme la temperaturi scăzute, circulă şi el transmiţând boala.  Deci, putem face gripă tot anul, inclusiv la minus 25 de grade Celsius, dacă am condiţiile care favorizează apariţia ei. Dar când scade termperatura aerului, copiii merg în colectivităţi la grădiniţă, şcoală..., stăm mai mult în spaţii aglomerate, închise  (magazine, cinematografe etc.) ceea ce contribuie la răspândirea virusului. Deci, dimpotrivă, când este ger, virusul gripal se transmite mai uşor. 
 
Dacă nu ne-am vaccinat până acum, o mai putem face de acum în colo?
Vaccinarea de gripă se face pe parcursul întregului sezon gripal. Auzim de multe ori: a început epidemia şi nu mai are rost să mă mai vaccinez. Nu este adevărat: dacă eşti sănătos, te poţi vaccina, pentru că este nevoie de 10-14 zile pentru apariţia anticorpilor. 
 
Şi aveţi cazuri de gripă? 
Sigur.  Gripa a început, dar nu suntem în epidemie. Avem cazuri de gripa A(H3N2). 
 
Sunt cazuri obişnuite, medii sau grave ?
Cazurile cele mai grave  apar spre sfârşitul epidemiei pentru că se selectează nişte mutante ceva mai rezistente. Se transmit interuman şi apar forme mai grave, cu encefalite, miocardite, mielite, poliradiculonevrite etc. 
 
Mai există ideea că, iată, s-a vaccinat şi tot a făcut gripă. De fapt, care este realitatea?
Când spun că avem gripă, se înţelege că avem la persoane nevaccinate. Mai rar, fac gripă persoanele vaccinate. Trebuie să reţinem că există virusul gripal A mai redutabil şi virusul B, mai blând. Dar persoanele vaccinat care, totuşi, fac gripă, o fac cu virusul B. Pe piaţă, este vaccinul  trivalent, cu  două virusuri A şi un virus B. Dar,  în mod normal, sunt două linii de virus B, iar în vaccin este cuprinsă numai una.  Şi s-a constatat că, în sezoanele de gripă, de obicei, circulă şi cele două linii de B. Există şi vaccin tetravalent, dar, din păcate, nu se găseşte la noi.  Abia anul trecut a fost lansat pe piaţă  şi, la ora actuală, îl au doar câteva ţări. Este un vaccin eficient pentru că acoperă toată gama: două virusuri A şi două virusuri B. 
 
Cum credeţi că va fi gripa în acest sezon?
Mă aştept la cazuri multe şi chiar severe, deoarece, din păcate, întrebând în jurul meu, mi-am dat seama că lumea nu s-a vaccinat de gripă. În continuare, mulţi părinţi nu acceptă să-şi vaccineze copiii nu numai de gripă, dar resping vaccinuri care sunt capitale, cele mai importante pentru viaţă: tetanos, difeterie, poliomielită... Este o totală inconştienţă.  
 
 
Aşadar, vaccinul de gripă şi mai puţin leacurile băbeşti?
Sunt unele remedii, dar, ştiinţific este demonstrat ca eficient cel care asigură  protecţie prin anticorpi, respectiv vaccinul. Sigur, există şi substanţe antivirale (oseltamivir), pentru persoane care nu se pot vaccina, printre care persoanele care au alergii severe ou. Dar aceste substanţe nu sunt miraculoase, pentru că nu toate lumea le tolerează. La unele persoane dau alergii,  vărsături. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră