OMS: Gripa sezonieră poate afecta până la 20% din populația Europei, în special femei însărcinate, tineri și bătrâni

16 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Gripa sezonieră poate afecta până la 20% din populația Europei, în special femei însărcinate, tineri și bătrâni

Aceste categorii de persoane formează majoritatea în Regiunea Europeană OMS. Potrivit unui articol intitulat Annual public health and econoic benefits of seasonal influenza vaccination (evaluarea pentru Europa), publicat de BMC Public Health în 2014, aceste categorii de persoane reprezintă 36% din totalul populației din Uniunea Europeană (aproximativ 180 de milioane de persoane). Se știe că virusul gripei A(H3N2) generează complicații și decese în cazul persoanelor în vârstă expuse riscului de forme severe, dar și personalul medical.

Pentru că este imposibil să se anticipeze care va fi virusul gripal predominant în cursului unui sezon gripal, vaccinurile contra gripei conțin virusul gripei A (H3N2) și A(H1N1) și cel al gripei B. În țările UE se fac monitorizări pentru a determina caracteristicile virusurilor gripale circulante, pentru a stabili perioada lor de activitate și gradul de gravitate potențial al bolii, dar și pentru a furniza statistici OMS necesare întocmirii buletinelor de informare regionale și mondiale.

Gripa în Europa
OMS Europa și Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) colaborează pentru a analiza statisticile de monitorizare a gripei provenite din 53 de state membre ale OMS pentru Europa și de a le prezenta săptămânal în buletinul Flu News Europe.

Când gripa se propagă spre centrul Regiunii (adesea după traseul vest-est) și care este virusul predominant, ele pot să se aștepte la un vârf în privința numărului de cazuri de gripă, perioadă în care serviciile de sănătate ar trebui să fie pregătite pentru aceasta. Sezonul gripal 2014-2015 a fost considerat ca fiind grav. Gripa este bănuită că a provocat un număr anormal de mare de decese printre persoanele în vârstă, potrivit unui raport al European project for monitoring excess mortality for public health action.

În iarna 2015, 217.000 de decese premature (potrivit estimărilor) au fost înregistrate la categoria persoane vârstnice numai în Uniunea Europeană. Probabil, mare parte dintre aceste decese au fost cauzate de gripă, chiar dacă și alți factori a putea fi luați în calcul, mai ales în perioadele de ger.

Sezonul 2015-2016
În actualul sezon, gripa a fost detectată în țările septentrionale și mediteraneene.Virusul gripei A (H1N1) reprezintă aproximativ 80% dintre virusurile gripei A. Flus News Europe va continua să ofere informații privitor la gripa sezonieră.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră