De ce gripa este mai complicată și mai frecventă la copii

07 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
De ce gripa este mai complicată și mai frecventă la copii


La copil, complicațiile, în majoritatea lor, sunt de tipul suprainfecțiilor bacteriene. De exemplu, otita medie, diagnosticată la aproximativ 40% dintre copiii cu gripă, cu vârste sub trei ani; pneumonia care determină circa 50% de spitalizări în cazul bebelușilor...

La nivel global, 1% dintre copii sunt spitalizați din cauza formelor severe de gripă.

Copiii au un rol foarte important în propagarea gripei. La copii, virusul se multiplică foarte rapid și timp îndelungat. Astfel, ei pot fi contagioși peste șapte zile de la debutul infecției gripale.

Știm că gripa debutează cu febră mare. Dar aspirina (acidul acetilsalicilic) nu este recomandată copiilor bolnavi de gripă. Deoarce la copilul cu simptome de infecție virală, acest medicament a fost asociat cu riscul de sindromul Reye, o boală rară, dar care poate pune viața în pericol.

Aspirina va fi administrată copilului numai dacă medicul i-a prescris acest medicament. Copilul cu simptome de gripă, în special cu febră, va fi consultat de medic, în cel mai scurt timp. Copilul va fi izolat, în sensul că nu va mai merge la grădinița sau la școală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră