Prof. dr. Alexandru Rafila recomandă vaccinarea de gripă pentru a preveni infecția cu virusul gripal AH1N1, foarte activ în Ucraina

31 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila recomandă vaccinarea de gripă pentru a preveni infecția cu virusul gripal AH1N1, foarte activ în Ucraina


Având în vedere situația din Ucraina, unde au fost declarate peste 100 de decese din cauza virusului AH1N1, prof. dr. Rafila a anunțat că ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri inclusiv în România.

Prof. dr Rafila subliniază că decesele provocate de acest virus sunt înregistrate, în general, la persoane care suferă deja de boli cardiovascualre, pulmonare, care sunt complicate de infecția gripală.

La granița cu Ucraina, la Vama Siret, este un punct sanitar cu materiale dezinfectante pentru a preveni transmiterea virusului AH1N1 din Ucraina în țara noastră. De asemenea, în Vama Siret există un centru medical și o ambulanță pregătite pentru a prelua pacienți infectați. „În Suceava am avut un semnal vineri seara pentru că în Ucraina au fost 122 situaţii de deces şi în zona Cernăuţi au fost 5 decese, astfel am considerat să iniţiez Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava, în cursul zilei de sâmbătă. Am discutat toate problemele şi aspectele şi, pe principul prevenţiei şi al prevenirii răspândirii virusului AH1N1 în ţara noastră, am stabilit câteva măsuri," a anunțat prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim. În judeţul Suceava s-au distribuit deja 11.000 de doze de vaccin şi au fost comandate alte doze.

Prof. dr. Rafila recomandă, în special persoanelor care călătoresc în Ucraina, vaccinarea de gripă.
"Pentru cei care urmează să călătorească în Ucraina bineînțeles că vaccinarea este în continuare indicată, vaccinul conținând exact antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1. Evoluția procesului epidemic este imprevizibilă și nu putem să știm de la un an la altul cum urmează să evolueze. Virusul AH1N1 a fost inclus practic, începând din anul 2009, în formula vaccinului sezonier în fiecare an", a afirmat Alexandru Rafila.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră