Gel contraceptiv, destinat bărbaților

09 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Gel contraceptiv, destinat bărbaților

Un gel contraceptiv a fost experimentat cu succes pe maimuțe într-un laborator american și este în curs de pregătire un test pe bărbați. Este vorba de un gel injectabil, care a fost administrat maimuțelor, dovedindu-și eficacitatea în prevenirea sarcinilor la animale, potrivit unui studiu publicat marți, în această săptămână, informează site-ul BFMTV.com.

Este o soluție aplicabilă în viitor, cu potențial reversibil, destinată bărbaților care doresc să evite vasectomia.  

Se știe că pentru a ține sub control nașterile, femeile au mai multe soluții, în timp ce bărbații au la dispoziție doar prezervativul și vasectomia, o soluție ireversibilă.

Cercetătorii americani au venit cu o alternativă: un gel din polimeri (vasalgel), realizat încă din 2010, care s-a dovedit eficient în cazul iepurilor și maimuțelor. 16 maimuțe, masculi adulți, au fost tratate prin injectarea acestui gel în canalele deferente (organ, component al aparatului genital masculin, prezent la toate vertebratele, prin care se transportă sperma de la epididim către canalul ejaculator).

Gelul a fost bine tolerat și a generat complicații minime, notează autorii.

Deocamdată, reversibilitatea metodei a fost testată numai în cazul iepurilor, prin administrarea unei soluții de bicarbonat de sodiu. În următoarea perioadă se testează reversibilitatea în cazul maimuțelor și este în pregătire testarea acestei metode contraceptive pe bărbați. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră