Există o limită de vârstă pentru fertilitatea masculină? Fenomenul Ramajit Raghav

21 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
Există o limită de vârstă pentru fertilitatea masculină? Fenomenul Ramajit Raghav


Chiar dacă producţia de spermă continuă de obicei până în ultima zi de viaţă a unui bărbat, este o idee preconcepută că povestea ceasului biologic este subiect de îngrijorare doar pentru femei.
Efectele îmbătrânirii asupra fertilităţii au fost studiate mai puţin la bărbaţi decât la femei, dar cercetările arată că atât volumul cât şi calitatea spermei scad în general după ce bărbatul îmbătrâneşte, scrie livescience.com.
Totuşi, fiecare om e diferit, aşa că şi deteriorarea calităţii spermei la bărbaţi poate fi combătută. Ramajit Raghav spunea că este vegetarian şi susţinea că face sex de trei ori pe zi, lucruri care probabil au afectat de manieră pozitivă sperma.
Cercetări recente arată că dietele bogate în vitamina C, antioxidanţi, vitamina E, zinc, pot preveni deteriorarea calităţii spermei.
Ramajit Raghav este considerat a fi cel mai bătrân tată din lume. A atins acest record în 2010, însă în 2012 și-a doborât propriul record.

La 96 de ani a devenit tată cu nevasta lui Shukuntala Devi (52 de ani), cu care era căsătorit de 23 de ani. În 2013, bărbatul a fost lovit de o decizie neașteptată. Soția lui a decis să îl părăsească cu cinci zile înainte ca micuțul lor să împlinească un an.

Ramajit a fost devastat, iar știrea a făcut înconjurul lumii „Anul trecut, pe vremea asta, eram atât de fericiţi!”, se plângea bătrânul tată. „Ranjeet tocmai se născuse, iar eu mă simţeam binecuvântat. Anul acesta nu am decât singurătatea şi compania celor patru pereţi ai casei”, continua el.

Fiul cel mare al cuplului a dispărut în condiţii bizare în timpul unei călătorii cu autobuzul. Mama băiatului a adormit pe drum, iar când s-a trezit a constatat că fiul ei dispăruse. Băiatul nu a fost găsit nici până acum.

De fapt, toată nebunia dispariţiei copilului a avut repercusiuni rapide asupra bunei înţelegeri din cuplu. El mărturisea că soţia a plecat fără să spună nimic. „A plecat cu Ranjeet în braţe. Nu ştiu nici unde sunt, nici de ce m-a părăsit”, povesteşte el.

Într-un interviu dat în 2012, Shukuntala vorbea despre dragostea pe care i-o purta bărbatului ei. „Nu contează vârsta lui. Pentru mine, nu e prea bătrân. Poate să facă dragoste precum un tânăr de 25 de ani. Este un tată minunat”, spunea ea.

„Suntem împreună de 23 de ani, dar se pare că a ales un alt drum. Tot ce pot eu să fac este să aştept să se întoarcă. Stau pe scaun lângă uşă în majoritatea timpului. Cred că se va întoarce în curând. O iubesc, şi ştiu că şi ea mă iubeşte pe mine”, mai spunea bătrânul, păstrând speranţa. De curând, presa britanică nota că bărbatul s-a săturat să mai fie singur. Este sănătos tun și cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani ar vrea să se recăsătorească.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră