Euracan: O rețea de 66 de centre oncologice din 17 țări europene, pentru pacienții cu tumori solide, rare

20 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Euracan: O rețea de 66 de centre oncologice din 17 țări europene, pentru pacienții cu tumori solide, rare

Pacienții afectați de cancere rare vor putea beneficia de asistență medicală oriunde în Europa, prin rețeaua Euracan. Lansat oficial la 21 aprilie, acest parteneriat grupează 66 de centre de oncologie din 17 țări ale Uniunii Europene. Obiectivul constă în îmbunătățirea asistenței medicale în cazul pacienților suferinzi de aceste forme de cancer, generalizarea practicilor și garantarea accesului la terapiile cele mai noi, transmite site-ul pourquoidocteur.  

Centrul Leon Berard din Lyon (Rhone-Alpes) are misiunea de a coordona această nouă inițiativă. 

Profesorul Jean-Yves Blay, directorul general al Centrului Leon Berard, speră că această rețea de referință pentru tumorile solide rare va permite o mai bună cunoaștere a acestor boli pentru a ști cum să le tratăm mai bine. 

În fiecare an, peste 540.000 de persoanele din Europa sunt afectate de aceste tumori solide rare. Ele sunt considerate ca fiind rare, deoarece afectează doar 6 persoane din 100.000 de europeni. În prezent, sunt recenzate peste 300 diferite tipuri de tumori care pot afecta orice organ. Din cauza complexității acestor tipuri de tumori, ele sunt, în majoritatea cazurilor, descoperite foarte târziu și au prognostic rezervat, comparativ cu alte tipuri de cancer. 

Pentru a mări șansele de supraviețuire a bolnavilor, medicii își vor putea orienta pacienții către un centru specializat din Europa, din rețeaua Euracan. Deoarece suntem mai puternici împreună în fața acestor patologii rare, spune profesorul Blay.
În aproximativ cinci ani, toate țările Uniunii Europene vor fi incluse în această rețea, finanțată de Comisia Europeană. 
Centrul Leon Berard este, de asemenea, implicat, în rețeaua europeană pentru cancerele rare pediatrice. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră