ECDC: În Europa, în ultimul deceniu, de zece ori mai multe cazuri de hepatita E

12 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
ECDC: În Europa, în ultimul deceniu, de zece ori mai multe cazuri de hepatita E

Virusul hepatitei E înregistrează o răspândire rapidă pe continentul european. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel spune că acest virus este prezent și în țara noastră. 
În ultimul deceniu, numărul cazurilor a crescut de zece ori. Hepatita E este o boală tăcută, dar cu o evoluție îngrijorătoare. Centrul european pentru controlul și prevenția bolilor (ECDC) avertizează asupra acestui fenomen în revista Eurosurveillance. Din 2005, peste 21.000 de cazuri de hepatită E au fost raportate de autoritățile sanitare ale statelor membre ale Uniunii Europene sau Spațiul economic european. 

Virusul hepatitei E se transmite prin contact fecal-oral, alimente și apă contaminate. Alimentele contaminate este o cale frecventă de răspândire a bolii în Europa. 
Această creștere a numărului de cazuri noi raportate poate fi explicată și printr-o mai bună depistare a bolii, dar și prin obiceiurile alimentare, care joacă un rol major, precizează directorul științific al ECDC, Mike Catchpole. 
Carnea de porc care nu este pregătită termic corespunzător, inclusiv ficatul de porc, reprezintă o sursă de hepatită E. 

Potrivit ECDC, în 2005, erau cunoscute mai puțin de 500 de cazuri de hepatita E. ECDC avertizează că vizați sunt în special bărbații cu vârste peste 50 de ani, care s-au îmbolnăvit în țara de origine.  Franța figurează printre statele cele mai afectate de hepatita E, alături de Germania, Olanda și Marea Britanie. În Franța, hepatita E are o evoluție bruscă. Potrivit Agenției naționale pentru siguranță sanitară (Anses), în fiecare an, sunt semnalate între 200 și 300 de noi cazuri de hepatita E. 

Subevaluată

Chiar dacă nu este o boală virală severă, totuși, în ultimii zece ani, hepatita E a provocat 28 de decese. În majoritatea cazurilor, hepatita E este asimptomatică. Infecția bate în retragere spontan în 2-6 săptămâni. În unele cazuri, bolnavul prezintă un sindrom gripal, tulburări digestive, dar și erupții cutanate, asemănătoare unei urticarii. Totuși, hepatita E poate evolua și în forme fulminante, mult mai grave, cu potențial letal. Este motivul pentru care hepatita E trebuie foarte bine monitorizată în fiecare zonă. Mike Catchpole subliniază că 20 de țări au un sistem de supraveghere, cu un program de depistare a bolii, în timp ce acestea lipsesc în celelalte țări. Această realitate conduce la ideea că hepatita E este cu siguranță subevaluată. 

Transmitere

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, subliniază că virsul hepatitic E (HEV) este în circulație și în România. ”Majoritatea formelor clinice asociate infecției acute cu HEV sunt forme fără apariția icterului (forme așa-zise anicterice). Sunt forme subclinice – ele nu se manifestă clinic, pacientul nu-și dă seama că este bolnav și elimină virusul prin materiile fecale și prin urină, putând să contamineze alte persoane. Ca atare, la baza transmiterii acestei infecții sunt grupurile sanitare și apa contaminată cu acest virus”, explică prof. dr. Streinu-Cercel. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră