Dr Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalul de Arşi: Într-o secție de terapie intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană și, implicit, infecție

03 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Dr Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalul de Arşi: Într-o secție de terapie intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană și, implicit, infecție

"Plăgile se pot contamina. Nu mai există pielea proprie, nu mai există acea barieră care ține microbii la distanță și atunci există această contaminare. Ideea este că întotdeauna într-o secție de terapie intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană și, implicit, infecție. De asta și în cărțile de specialitate a doua etapă a pacientului, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este infecțioasă. (...) În spital, nu există niciun risc mai mare de contaminare cu infecții decât în alte secții de ATI din țară. Pentru România, sunt cele mai bune condiții la ora actuală", spune doctorul Cristian Niţescu. Potrivit acestuia, și spitalele din străinătate raportează 3%, 5%, 7% infecții nosocomiale în funcție de condițiile din țara respectivă.

Doctorul Niţescu a mai precizat că în Spitalul de Arși există o singură cadă în care sunt spălați pacienții cu arsuri din cauza lipsei de spațiu, dar a precizat că aceasta este sterilizată de fiecare dată înainte de folosire.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, medicul anestezist Adrian Stănculea, a precizat că aproximativ 10% dintre cei 150-200 de pacienți cu arsuri mari care vin anual în această unitate medicală contactează infecții nosocomiale cu germeni ca pioceanic, klebsiella, acinetobacter.

"Aceste infecții sunt raportate lună de lună. Nu este o chestiune de ascuns. V-am spus că infecțiile există, ele se raportează. Și în străinătate există infecții. Doctorul Isacu care a venit aici a spus că și în Franța se confruntă cu aceleași probleme cu infecțiile. Cei de la Berlin și ei au infecții. Dacă ai mai multe filtre normal că riscurile sunt mai mici pentru pacienți. (...) Noi am primit niște pacienți pe care i-am tratat maximal. Bolnavii aceștia au fost tratați maximal la condițiile din România. Au primit absolut tot ce au avut nevoie. Am avut tot ce ne-a trebuit. Ne-a ajutat acel program pe ATI. Nu neapărat că au fost din Colectiv, ci pentru că așa tratăm toți bolnavii arși care vin. Toate spitalele au aceeași problemă, nu doar Spitalul de Arși", a afirmat medicul.

Întrebat dacă a înștiințat autoritățile în legătură cu realizarea unui spital nou pentru tratarea marilor arși, doctorul  Stănculea aprecizat: "Da, de nenumărate ori și prim-ministrului și ministrului Sănătății, la toată lumea, cum i-am prins. Le-am explicat care sunt condițiile, le-am explicat cum trebuie să arate un centru de mari arși, cum ar trebui organizată infrastructura pentru marii arși în România. Toată lumea a spus: bine că ne-ați zis să vedem ce putem să facem mai departe".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră