Povestea unui australian care şi-a propus să slăbească mâncând doar cartofi timp de un an

17 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Povestea unui australian care şi-a propus să slăbească mâncând doar cartofi timp de un an

De când a început regimul, adică de aproape două luni şi jumătate, bărbatul, care cântărea, înainte de dietă, 150 de kilograme, a reuşit să scape de 10 kilograme. El spune că se simte mai bine. Şi aşa o fi.
Treptat, Andrew a devenit un veritabil fenomen pe internet, cu cele peste 6.000 de like-uri pe pagina sa de facebook şi 2.000 de abonaţi pe You Tube, unde îşi prezintă aventura cu cartofii.

Ce spune nutriţionistul Audrey Cyr
În perioada unei asemenea diet , (numită mono-dietă pentru că se consumă un sigur aliment), aportul de calorii este foarte, foarte mic pentru a asigura necesarul recomandat de vitamine şi minerale.

Este, aşadar, un risc major de carenţă, mai ales dacă dieta se prelungeşte timp de un an.

American College of Sports Medicine recomandă 1.200 de calorii, zilnic, pentru femei şi pentru bărbaţi, 1.800 de calorii, în aşa fel încât să fie ascoperit necesarul de vitamine şi minerale, în principal de vitaminele C, E, de calciu şi magneziu, principalii nutrienţi care ne protejează sănătatea.

Concluzia nutriţionistului Audrey Cyr e clară: nu recomand o asemenea dietă mai mult de câteva zile.

Audrey Cyr merge în profunzime, în corpul lui Andrew Flinders Taylor. Cele zece kilograme pierdute reprezintă, în principal, apă, deoarce corpul lui s-a golit de rezervele de glicogen. Dar aportul de proteine asigurat de cartofi este mic, ceea ce poate să provoacă o slăbire accentuată a muşchilor.
Dar corpul nostru are nevoie de toate elemente nutritive, în fiecare zi: acizi graşi buni, proteine, glucide, fibre, vitamine şi minerale. Or, nici un aliment nu conţine toţi aceşti nutrienţi şi pentru aceasta, specialistul recomandă o alimentaţie diversificată. Nu este niciun aliment care să conţină nouă aminoacizi esenţiali pentru a construi proteine care formează fundamentul muşchilor, unghiilor, fibrelor de păr etc.

Deşi cartoful conţine fibre, vitamine şi minerale, când reducem alimentaţia doar la cartof, corpul este privat în mod brutal de nutrienţii de care are nevoie pentru a funcţiona normal. Andrew a slăbit şi pentru că a renunţat la alimentele grase şi de proastă calitate.

În plus, Andrew a renunţat complet la plăcerea legată de un preparat preferat, ceea ce îi taie apetitul şi, evident, mănâncă mai puţin. Deşi Andrew se simte bine, el va acumula, totuşi, carenţe în următoarele săptămâni, mai spune nutriţionistul Cyr.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră