Sindrom hemolitic uremic: Un copil internat la Iași și altul la București, ambii în stare gravă

14 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Sindrom hemolitic uremic: Un copil internat la Iași și  altul la București, ambii în stare gravă

Fetița în vârstă de un an și 8 luni,  din Pitești  a fost internată la Spitalul MS Curie în stare gravă. Inițial, ea a fost internată la un spital din Pitești, unde a stat două zile, și sâmbătă a fost transportată de urgență la București, cu diagnosticul de sindrom hemolitic uremic.

Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șeful secției pediatrie din cadrul Spitalului MS Curie, a declarat pentru site-ul mișcareaderezistență.ro că fetița a venit în stare gravă, cu diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, prezentând insuficiență renală, trombocitopenie, anemie. În secția de terapie intensivă i s-a montat un cateter  și, în prezent, se află în secția de nefrologie pentru procedurile de dializă peritoneală. 

Prof. dr. Mihaela Bălgrădean spune că acest copil, probabil, va sta în spital 2-3 săptămâni, deoarece totul este la început și boala poate evolua foarte rapid, imprevizibil.  

Cel de-al doilea copil, din Bacău, în vârstă de 1 an și 2 luni, este internat în secția de terapie intensivă a Spitalului Sfânta Maria din Iași și are aplicat cateter, dar nu face dializă. Potrivit medicilor, este în stare gravă, dar stabilă. 

În ambele cazuri, direcțiile de sănătate publică din Argeș și din Bacău au început anchete epidemiologice pentru a se stabili cauzele. 

Ministerul Sănătății recomandă respectarea măsurilor de prevenție, în special a igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător.

Specialiștii Ministerului Sănătății recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră