Diagnosticarea cancerului pulmonar cu ajutorul celulelor din nas

22 Mai 2017
Diagnosticarea cancerului pulmonar cu ajutorul celulelor din nas

În mod surprinzător, modificările genetice ale celulelor peretului nazal ar putea ajuta la diagnosticarea cancerului pulmonar. 

Ultimele informaţii furnizate de cerecetarea în domeniul cancerului sunt prezentate în Sciences et Avenir, în exclusivitate într-o rubrică specială, de prof. dr. David Khayat, şeful serviciului de oncologie de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris. 

Modulaţiile genetice de la nivelul celulelor epiteliale, care se găsesc pe peretele interior al nasului, i-ar putea ajuta pe medici să diagnosticheze cancerul pulmonar, susţine un recent studiu, realizat la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Boston. Principiul constă în diagosticarea bolii folosind celule relativ accesibile şi care se află la distanţă de tumoră. Acest demers ar putea fi aplicabil în numeroase alte tipuri de cancer. 

Cercetătorii au constatat că expresia genelor asociate cu cancerul pulmonar era semnificativ asemănătoare între epiteliumul nazal şi epiteliumul bronşic. De altfel, autorii studiului au identificat 535 de gene diferite în centrul epiteliumului nazal al pacienţilor afectaţi de cancer pulmonar, comparativ cu cei suferinzi de boli benigne. 
De asemenea, echipa de cercetători americani a ajuns şi la concluzia că expresia genetică a genelor nazale era mai precisă faţă de factorii de risc clinici, izolaţi pentru a diagnostica un cancer pulmonar.

Doctorul Avrum Spira, membru al echipei de cercetare, reaminteşte că exudatul nazal, constând în prelevarea de secreţii şi celule din cavitatea nazală, ar putea permite medicilor să renunţe la biopsiile invazive inutile, în cazul pacienţilor cu noduli pulmonari, mai puţin susceptibili de a fi afectaţi de cancer pulmonar.
   

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră