De ce e bine să te căsătoreşti mai târziu

08 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
De ce e bine să te căsătoreşti mai târziu

Cu cât vă veţi căsători mai târziu, cu atât veţi mai fericiţi pe termen lung, conform unei noi cercetări a Universității din Alberta, relatează phys.org.

În cadrul studiului, au fost intervievați 405 de canadieni, la sfârșitul liceului și din nou la începutul vârstei mijlocii. Cei care s-au căsătorit la aceeași vârstă sau mai târziu decât colegii lor au raportat niveluri mai ridicate de fericire și stimă de sine și mai puțină depresie, comparativ cu cei care s-au căsătorit devreme, potrivit cercetătorului Matt Johnson.

Rezultatele au fost extrase din studiul Edmonton Transitions, o cercetare pe termen lung a adulților canadieni chestionați de șapte ori între vârstele de 18 și 43 de ani, începând din 1984. În medie, ei au avut tendința să se căsătorească la sfârșitul anilor 1980 sau începutul anilor 1990, a spus Johnson, iar vârsta medie de căsătorie pentru bărbații din grup a fost de 28 ani, iar pentru femei 25.

Johnson a afirmat că studiul său urmărea să determine vârsta optimă pentru căsătorie a colegilor din aceeași generație, decât să ajungă la o vârstă absolută, aplicabilă oricărei generații.

"O vârstă specifică este problematică deoarece noile generaţii de tineri se căsătoresc acum la vârste diferite, iar vârsta medie pentru căsătorie este împinsă înapoi", a spus el. În secolul XXI, tinerii părăsesc casa părintească mai târziu, petrecând mai mult timp pentru a-şi finaliza educația și a-şi asigura un loc de muncă cu normă întreagă.

Publicat anul trecut în Jurnalul Psihologiei Familiei, studiul  intitulat "Mai bine mai târziu decât devreme: Timpul marital și bunăstarea subiectivă în mijlocul vieții" s-a bazat pe presupunerea că timpul ideal pentru mariaj este aproximativ în același timp cu ceilalți colegi de generaţie.

"Oamenii care fac lucrurile la timp primesc aprobarea socială - familiile aprobă, aprobă prietenii - fac această tranziție când celorlalţi li s-ar părea corect și mai ușor", a spus el. "Cei care fac această tranziţie mai devreme sau mai târziu pot primi sancțiuni sociale subtile sau clare.

"Nu am constatat că mariajul târziu are efecte negative în perspectiva bunăstării subiective. De fapt, căsnicia târzie a fost mai bună, comparativ cu mariajul precoce."

Deși cei care se căsătoresc sunt, în general, mai fericiți decât cei care nu sunt, o căsnicie prematură poate complica viața mai târziu, deoarece "accelerează sau împiedică apariția altor evoluţii în viață", a spus Johnson.

"Oamenii care se căsătoresc devreme nu au tendinţa de a se educa la fel de mult, au copii mai devreme decât este optim, şi, ca rezultat, se blochează în cariere pe care nu şi le-au dorit. La vârsta mijlocie, ei sunt puţin mai deprimaţi sau se simt inferiori, şi nu pentru că au încălcat o anumită normă socială, ci pentru că au pornit mai devreme pe calea vieţii de familie ".

Cei care s-au căsătorit mai târziu nu păreau să sufere că sunt "în afara timpului" sau mai puțin normali decât colegii lor de generaţie și au putut să-şi continue educaţia şi să obţină locuri de muncă mai bine plătite, ambele indicatori pentru o mai bună bunăstare subiectivă pe termen lung, a spus Johnson .

"Analiza noastră a arătat că, în cazul celor care au obţinut o diplomă universitară sau mai mult, un mariaj târziu era mult mai probabil. Cei care și-au făcut timp să meargă la altar aveau, de asemenea, avantajul maturității și cunoaşterii de sine, care derivă din aceasta.

"Eşti mult mai în măsură să treci prin viață și relații într-un mod care va conduce, cel mai probabil, la un rezultat bun", a explicat Johnson. Așteptarea prea lungă nu este însă lipsită de risc, a adăugat el.

"Piața căsătoriei devine mai săracă pe măsură ce îmbătrânești ... deci este un act de echilibru între a nu te arunca prea devreme, dar, în același timp, nici a aştepta prea mult, deoarece poţi să sfârşeşti prin a alege o persoană care nu este chiar "cea mai bună partidă pentru tine".

Și totuși, când vine vorba despre moment, Johnson admite că nu este întotdeauna o chestiune de alegere: "la urma urmei, dragostea este spontană."

Alte stiri din Life style

Ultima oră