Creşte numărul copiilor care supravieţuiesc cancerului

26 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Creşte numărul copiilor care supravieţuiesc cancerului

"În fiecare an, sunt diagnosticați 35.000 de copii, adolescenți cu cancer, dintre care 15.000 de cazuri la categorie de vârstă sub 15 ani, 20.000 de la categoria de vârstă 15-24 de ani. Din fericire, 80% pot fi vindecați prin tratament multidisciplinar modern astfel încât se crede că între 300.000 și 500.000 de cetățeni ai Europei sunt supraviețuitori ai unui cancer din copilărie. Din păcate, 20% până la 40% dintre aceștia experimentează, au efecte secundare tardive ale bolii sau ale tratamentelor oncologice pe care le-au avut. Din păcate 6.000 de tineri și copii mor în fiecare an de cancer. Pentru ei nu se poate face nimic, dar pentru ceilalți putem face multe lucruri pentru ameliorarea calității supraviețuirii. Supraviețuirea copiilor cu cancer a avut o evoluție absolut spectaculoasă comparabil cu cancerele adultului. Dacă în anii '70, rata de supraviețuire, de vindecare era undeva la 50% ea a crescut încet până în anii 2000, după care în prezent se situează în medie în jur de 80%", explică conf. dr. Monica Dragomir, citând date oferite de Societatea Europeană de Oncologie Pediatrică.

În cazul leucemiilor, diferența între România și statele dezvoltate în privinţa vindecării este de 6%-7% în cazul limfoamelor, iar în cel al tumorilor cerebrale nu există diferențe.

Totuşi, la unele forme de cancer supraviețuirea rămâne aproape de 60% în tumori cerebrale și peste 60-65% în sarcoame osoase și de țesuturi moi.

Preşedintele CNAS: Subprogramul de oncologie pediatrică
Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea, a anunţat că este posibilă realizarea în cadrul programului de oncologie a unui subprogram consacrat oncologiei pediatrice.

De asemenea,"tot în programul de anul viitor, (...) încercăm să mai facem câteva centre de oncologie pediatrică. Dacă mai apar centre noi, în acele centre noi trebuie să se facă fix ceea ce se face și în IOB la București sau la Cluj sau Iași. Nici nu este o soluție să aducem toți copiii în București sau la Cluj, se vor aglomera foarte mult", precizează preşedintele CNAS.

Tototdată, preşedintele CNAS a anunţat că vor fi introduse molecule noi pentru tratarea afecţiunilor oncologice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră