Atenție! Cremele solare pot afecta spermatozoizii

16 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Atenție! Cremele solare pot afecta spermatozoizii


Atunci când aplicăm pe tot corpul crema solară știm că facem un lucru bun, dar ignorăm unele consecințe. Despre efecte secundare vorbim și în acest caz, mai ales în cazul bărbaților. Este avertismentul lansat de un studiu danez prezentat, recent, la Congrestul Endocrine Society care a avut loc la Boston, la începutul lunii aprilie, citat de metronews.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au testat acțiunea a 29 din 31 de filtre UV autorizate, în prezent, în Statele Unite și Uniunea Europeană. Ei au procedat la plasarea spermatozoizilor proveniți de la donatori sănătoși într-o soluție asemănătoare celei prezente în trompele Fallope și, apoi, au studiat efectele filtrelor asupra acestora.

Rezultatele sunt îngrijorătoare și ar putea fi o explicație a infertilității atât de răspândită la ora actuală, a afirmat Niels Skakkebaek de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al acestui studiu.

În cazul a 13 din 29 de filtre ultaviolete care au fost testate, cercetătorii danezi au observat modificări ale spermatozoizilor. În plus, 9 din cele 13 filtre păreau că imită efectul progesteronului.

Aceste produse perturbă sistemul endocrin al bărbaților și afectează fertilitatea, deoarece elemente active, nocive pot să ajungă în sânge, avertizează studiul danez. Autorii lui au mai precizat că acest efect a apărut chiar la folosirea de cantități mici de creme.

Cercetătorii danezi subliniază că sunt necesare și alte teste clinice, pentru ca organismele de specialitate să examineze efectele filtrelor UV asupra fertilității, înainte de a-și da acordul de punere pe piață a acestora.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră