Coronavirus: rata decesului în urma infectării mult mai mica în țările în care vaccinul împotriva tuberculozei este obligatoriu

02 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus: rata decesului în urma infectării mult mai mica în țările în care vaccinul împotriva tuberculozei este obligatoriu

Un nou studiu a dezvăluit o legătură directă între o rată de mortalitate mai scăzută în cazurile confirmate COVID-19 și impunerea vaccinării împotriva tuberculozei, conform ziarului South China Morning Post. Vaccinul se pare că influențează sistemul imunitar într-o manieră în care acesta poate lupta împotriva atacurilor agenților patogeni.

Un studiu preliminar dezvăluit de medRxiv, un site care publică, în special, acele studii încă în lucru, a descoperit această legătură între cazurile de deces confirmate și obligativitatea vaccinării împotriva tuberculozei în anumite țări. Chiar dacă acest studiu nu a fost finalizat, medici din cel puțin șase țări au început dezvoltarea unor cercetări individuale cu scopul de a demara procesul de vaccinare a cadrelor medicale, cele care se află în linia întâi în această bătălie și a persoanelor cu riscul cel mai mare în a dezvolta forme grave și foarte grave a virusului și astfel ar urma să obțină date exacte dacă acest lucru poate proteja pacienții împotriva noului coronavirus.

Gonzalo Otazu este profesor asistent în cadrul Institutului Tehnologiei din New York și inițiatorul acestui studiu și a început această cercetare după ce a remarcat un număr extrem de scăzut a cazurilor din Japonia. Aceasta a fost prima, după China, care a confirmat cazuri de infectare, dar nu a avut nevoie de măsuri atât de drastice de izolare și carantinare a populației.

Otazu a  precizat că a citit diverse materiale prin care se transmitea că vaccinul BCG (vaccinul împotriva tuberculozei) s-a dovedit a proteja organismul nu numai împotriva TB, dar și împotriva altor contagiuni. Astfel s-a demarat cercetarea numărului de cazuri grave manifestate în diverse țări și obligativitatea vaccinări populației.

În Japonia acest vaccin este obligatoriu, în țările puternic afectate politica de vaccinare diferă: SUA și Italia  recomandă această vaccinare persoanelor aflate în grupurile de risc, iar  Germania, Spania, Franța, Iran și Marea Britanie aveau politici dure de vaccinare, dar acestea au fost întrerupte de ani buni. În China, unde a izbucnit pandemia, aceste politici de vaccinare nu au fost bine văzute și nu au fost applicate, în schimb, în Japonia și Coreea de Sud, unde se înregistrează cele mai puține cazuri de COVID-19, politica de vaccinare împotriva tuberculozei este extrem de strictă.

Numărul de îmbolnăviri și de decese crește de la o zi la alta în toată lumea. Ne apropiem de 1 milion de cazuri raportate și aproape 50.000 decese. Vaccinul împotriva coronavirusului, în cel mai bun scenario, ar urma să apară peste un an. De aceea ar trebui aprofundat studiul vaccinului BCG și a capacității acestuia de a lupta și cu coronavirusul, a declarant Eleanor Fish, professor în imunologie al Universității din Toronto.

Otazu a transmis datele pe care le-a obținut în urma cercetărilor spre a fi studiate către jurnalele medicale specializate în Sănătate Publică.

Unul dintre primii medici care au început aprofundarea acestui studiu este Mihai Netea, doctor infecționist al Radbound University Medical Center din Olanda. Echipa medicului a demarat cercetarea cu sprijinul a 400 medici specializați în sănătatea publică – 200 au fost vaccinți BCG și 200 au primit un tratament placebo. Rezultatele vor apărea, cel mai recent, în două luni și în paralel s-a demarat un studiu al efectelor vaccinului la persoanele de peste 60 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră