Conf. dr. Alina Tănase: Avem nevoie de mai multe centre de transplant medular și să facem mai multe proceduri de acest tip

15 Mar 2018 | scris de Magda Marincovici
Conf. dr. Alina Tănase: Avem nevoie de mai multe centre de transplant medular și să facem mai multe proceduri de acest tip

Avem nevoie de mai multe centre de transplant medular și să facem mai multe proceduri de acest tip pentru a veni în ajutorul tuturor pacienților ce au indicație în acest sens, a subliniat conf. dr. Alina Tănase, președinta Societății Române de Transplant Medular, la a II-a ediție a Congresului Național de Transplant Medular. 

”Transplantul medular în România face paşi mari, ţara noastră este pe primul loc în raportul Asociaţiei Europene de Transplant, dar din punctul de vedere al creşterii numărului de transplanturi, nu ca activitate. Faptul că avem un centru nou (Iaşi - n.r.) deja este un lucru extraordinar. Avem nevoie să facem mai multe proceduri de transplant medular, avem nevoie de mai multe centre de transplant medular, pentru a le putea oferi tuturor o şansă bună la tratament", a declarat conf. dr. Alina Tănase, președinta Societății Române de Transplant Medular. 

La ora actuală, avem cinci centre de transplant medular: două la București și câte unul la Timișoara, Târgu Mureș și Iași. 

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

În prezent, conform datelor din Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru aproximativ 50% dintre pacienţii români care au indicaţie de transplant medular nu se găseşte un donator compatibil. De asemenea,  transplantul medular reprezintă unica şansă la viaţă pentru o parte dintre pacienţii cu afecţiuni hematologice şi nehematologice.

”Cred că cea mai dificilă luptă pe care am dat-o este să înţelegem că Registrul nu este instituţia personalitate juridică Registrul, ci este Registrul cu centrele de transplant, cu centrele de donare, cu centrele în care se înscriu donatorii - toată această reţea trebuie să aibă aceleaşi standarde, să funcţioneze la fel, să asigurăm încredere, calitate, standarde. Totul trebuie să fie contracronometru şi uneori nu înţelegem, pentru că există separări, există bariere. Uităm de donator: este mult mai important dacă el are bilet de trimitere sau nu, chiar dacă este singurul donator compatibil. Dacă nu este asigurat avem o mare problemă şi încă este nerezolvată", a declarat directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dr. Aurora Dragomirişteanu.

Colaborare pentru salvarea de vieți

La acest eveniment, a fost  prezent prof. univ. dr. Ştefan Ciurea, cercetător şi medic la Departamentul de Transplant de Celule Stem şi Terapie Celulară, Divizia de Medicină pentru Cancer, Universitatea din Texas.

"Mă întorc cu drag în fiecare an în România. În anul acesta, în special, pentru că sărbătorim un an de la înfiinţarea acestei societăţi şi al doilea congres al societăţii. Sunt încântat de colaborarea cu Societatea Română de Transplant Medular. Consider că este o responsabilitate deosebită pentru mine şi am dorinţa de a continua să ajut medicii care fac parte din această societate şi fac eforturi deosebite să trateze pacienţii din această ţară", a declarat prof. univ. Ștefan Ciurea. 

Al II-lea Congres Național al Societății Române de Transplant Medular (14-16 martie) reunește, la București, reputați specialiști la nivel internațional, dar și peste 30 de specialiști români în transplantul medular.
”Colaborarea internațională și schimbul de experiență între profesioniștii români și cei internaționali reprezintă unul dintre principalele obiective ale acestui congres, bineînțeles împreună cu educația medicală continuă a medicilor implicați în transplantul medular. România face pași în transplantul medular, dar trebuie să continuăm să muncim și să dezvoltăm astfel încât șansele pacienților care au nevoie de transplant medular să crească. Este important ca toți factorii implicați în transplantul medular să înțeleagă importanța colaborării pentru reușită, iar aici mă refer la reușita medicală care trebuie să însemne salvarea de vieți. Hematologii, oncologii, onco-pediatri, împreună cu cei care fac transplant medular, trebuie să continue eforturile pentru ca pacientul român să beneficieze de cea mai rapidă, standarizată și profesionistă abordare și îngrijire în transplantul medular”, a precizat conf. dr. Alina Tănase. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră