Cea mai scumpă ciupercă din lume: 20.000 de euro, kilogramul

05 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Cea mai scumpă ciupercă din lume: 20.000 de euro, kilogramul

La 4.000 de metri altitudine, în Tibet,  este o vale izolată. Acolo, nu este un sat. Este regatul iacilor, nişte mamifere  rumegătoare, mai mici decât bivolul, cu corpul masiv, acoperit de păr lung de culoare brună și cu cocoașă. În acest moment, accesul în această zonă este interzis. Şi această pentru că, aici, este conservat un tezaur, îndelung cercetat de tibetani. Ei au descoperit proprietăţile acestui tezaur, potrivit medicinei tradiţionale chineze. Este vorba de o ciupercă extrem de preţioasă, botezată Cordyceps.

În general, această ciupercă creşte acolo unde nu crezi, prin tufişuri. Dar pentru aceasta trebuie să urci pe platourile muntoase înalte, adică în zone cu poteci anevoioase. În valea Tibetului, la 4.000 de metri altitudine, sunt adulţi şi copiii lor vin să culeagă ciuperci. Această ciupercă este foarte importantă pentru multe familii din punct de vedere financiar. Cordyceps este foarte căutată şi se vinde la preţuri neaşteptate: 130 de grame de Cordyceps se vinde cu 2.000 de euro. 

Leacul bun la toate, aurul medicamentelor, elixir al vieţii... Sunt formule prin care s-a încercat să se sugereze virtuţile acestei ciuperci, considerată a fi cea mai scumpă specie vegetală. Această ciupercă a fost remarcată de mult, cu 1.500 de ani în urmă, tot în Munţii Tibetului. Potrivit legendei, un cioban şi-a dat seama că oile lui sunt vioaie şi sănătoase deoarece se hăneau cu aceste ciuperci.

Treptat, Curtea Imperială a început să o studieze şi aşa a folosit-o pentru tratarea unor membri ai familiei imperiale.

Despre Cordyceps s-a vorbit foarte mult în anii 90, atunci când atletele din China au dominat clasamentele. În 1993, echipa naţională de atletism a Chinei a adunat 9 medalii , în Germania, pentru ca anul viitor, la Roma, să câştige 12 medalii. Suspiciunile legate de anabolizanţi au fost spulberate atunci când s-a stabilit că sportivii chinezi foloseau un tonic din Cordyceps şi carapace de ţestoase, aplicând o reţetă numai de ei ştiută.

Această ciupercă este recomandată sportivilor pentru atenuarea oboselii şi stresului, întărirea sistemului osos şi a articulaţiilor. De asemenea, este un tonic al inimii şi un bun suport pentru persoanele care depun efort fizic. Ea este folosită în tratamentul unor boli pulmonare, a  astmului şi cirozei. Cordyceps conţine aminoacizi, betacaroten, vitaminele B şi C, seleniu, peste 80 de fermenţi.  

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră