O ciupercă, ascunsă în perne, capabilă de o infecţie pulmonară letală

17 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
O ciupercă, ascunsă în perne, capabilă de o infecţie pulmonară letală


Această ciupercă provine din mucegaiuri, unde se dezvoltă şi răspândeşte în aer particule microscopice. Ciuperca, verde şi albă la culoare, se dezvoltă în mediu umed intern sau extern, în instalaţii de climatizare, sisteme de încălzire, materiale de izolare... Ciuperca poate, de asemenea, să-şi găsească o gazdă urechile omului sau draperiile din locuinţa lui, potrivit studiului cercetătorilor de la Universitatea Manchester.
Inhalată, ea poate provoca o infecţie pulmonară gravă.
Aveam 35 de ani şi medicii  mi-au spus că urma să fiu ucisă de o ciupercă, spune Stewart Amstrong de 36 de ani, domiciliat la Ramsgate (Kent-Marea Britanie). El povesteşte că foarte des avea febră, ameţeli, surditate, potrivit Daily Mail.

După mai multe diagnostice diferite, a făcut investigaţii imagistice la Spitalul Royal Bromptom din Londra, care au indicat un rezultat surprinzător. S-a descoperit o ciupercă de dimensiunea unui bănuţ în plămânul stâng.

În mod normal, sistemul nostru imun este capabil de a a distruge sporii inhalaţi. Dar unele persoane, cum a fost cazul lui Stewart, care a fost diagnosticat cu sarcoidoză (boala auto-imună), sunt în categoria cu risc.

Câteva luni mai târziu (după ce a luat un medicament antifungic la care s-a dovedit a fi alergic), Stewart a fost diagnosticat cu aspergiloză pulmonară cronică. În cazul acestei infecţii pulmonare cu risc major de deces, singura soluţie este una chirurgicală.

În final, Stewart a trecut printr-o emobolizare (metodă prin care mici bile sunt expediate în direcţia vaselor sanguine, cu scopul de a bloca hrănirea ciupercii) şi administrarea unui nou tratament antifungic, care a reuşit să elimine complet ciuperca periculoasă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră