Cezariana extraperitoneală : anestezie locală, fără traumatisme, fără durere, fără tulburări digestive

10 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Cezariana extraperitoneală : anestezie locală, fără traumatisme, fără durere, fără tulburări digestive

Dr Denis Fauck, ginecolog-obstetrician la Sartrouville și Paris, a conceput cezariana extraperitoneală (CE), asociată cu multiple avantaje comparativ cu cezariana standard. Dr. Denis Fauck și Olivier Ami, ginecologi-obstetricieni, prezintă noua metodă într-un amplu interviu în ParisMatch.  

În prima parte a articolului, dr. Olivier Ami subliniază dezavantajele cezarianei standard: deschiderea orizontală în plan muscular, care este o sursă de dureri puternice postoperator, inhibarea tranzitului intestinal, aderențe care pot bloca trompele cu risc ulterior de infertilitate, sonda urinară, administrarea de morfină și tulburări de digestive, durata medie de spitalizare de aproximativ șase zile. 

Principiul noii metode constă în extragerea copilului, protejând toate funcțiile zonei pelvine (muscular, digestiv și vezical), fără niciun traumatism.

Anestezia este locoregională. Incizia pielii rămâne orizontală (așadar estetică), dar cea a mușchilor abdominali este verticală, pe traseul natural anatomic, ceea ce permite evitarea traumatizării. Vezica este plasată pe o parte și cel mai important peritoneul nu este deschis: se ajunge până la uter, ceea este simplu, deoarece prezintă un segment liber, suficient de larg pentru a pemite extragerea copilului.

Avantajele sunt numeroase: fără sondă urinară, fără morfină, deoarece durerea este absentă sau neglijabilă, fără tulburări digestive. Femeia își recapată mobilitatea și autonomia imediat după părăsirea blocului operator. Ea poate face duș, se poate hrăni și poate să se ocupe imediat de bebeluș. Ea se poate deplasa în salon întocmai ca femeile care au născut pe cale naturală. Totul poate fi realizat în ambulatoriu, unde femeia poate sta chiar mai puțin de 24 de ore.

 Potrivit studiilor de specialitate, în 10% din totalul nașterilor, femeile se confruntă cu forcepsul și epiziotomia, un traumatism pentru perineu pe care  CE reușește să-l evite, subliniază dr. Fauck. 

În Franța au fost realizate 5.000 de CE. Dr. Denis Fauck precizează în mod special că acest tip de cezariană ”a la francaise”, presupune manevre sigure, profesioniste din partea medicilor. Numai în aceste condiții, CE optimizează cezariana standard în termeni de securitate și confort pentru mamă și copil, spune dr. Fauck.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră