Ce medicamente pot avea efecte pozitive sau negative asupra implantului dentar

19 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Ce medicamente pot avea efecte pozitive sau negative asupra implantului dentar

Beta-blocantele (hipertensiune) și medicamentele contra refluxului gastro-esofagian acționează pozitiv sau negativ asupra implantului dentar, anunță site-ul passionSante.be. 

Reușita unui implant dentar depinde, în principal, de modul în care țesutul osos acceptă implantul pentru a permite fuziunea cu osul, susține o echipă de specialiști de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității McGill din Montreal. Unele medicamente acționează asupra metabolismului osos și asupra proceselor de vindecare, de multiplicare sau de dispariție a celulelor osoase, influențând definitoriu reușita unui implant dentar. 

Echipa  de cercetători  din Montreal a evaluat efectele a două tipuri de medicamente: beta-blocante și medicamente contra refluxului gastric. 

Beta-blocante. Datele sunt rezultatele din analizarea a 1.499 de implante dentare de la 728 de persoane. Rata de eșec a implantului la persoanele tratate cu un beta-blocant a fost de 0,6%, față de 4,1% la cele care nu foloseau acest medicament. 
Noi știam că beta-blocantele pot să stimuleze formarea de os și ipoteza noastră era că aceastea pot să reducă riscul de eșec al implantelor dentare. Totuși, nu ne așteptăm la o diferența atât de mare. Sunt necesare studii mai vaste pentru a analiza acest fenomen mai profund, susțin autorii studiului. 

Anti-reflux. Datele se bazează pe 1.640 de implante efectuate unui număr de 741 de persoane. Rata de eșec a implantului la persoanele care folosesc medicamente anti-reflux a fost de 6,8%, comparativ cu 3,2% la cele care nu iau aceaste medicamente. Cercetătorii știau că aceste medicamente reduc absorbția calciului în os și măresc riscul de fracturi.
Dar ei declară că nu se așteptau la efecte negative atât de evidente asupra acceptării implantului și a vindecării osoase. De asemenea, ei menționează că studiile ulterioare au misiunea de a determina dozele în care ar putea fi folosite aceste medicamente de persoanele care au implant dentar și cu cât timp înainte ar trebui evitate.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră